Entropij, ektropij in trihiaza ter operacija vek
25. 08. 2021

Je operacija vek edina rešitev za entropij, ektropij in trihiazo?

Veke so veliko več kot samo prostor, kamor se nanese senčilo. Šalo na stran, a dejstvo je, da so veke ključne za zdravje vaših oči. Ta guba pred zrklom opravlja zelo pomembno nalogo, ki jo začnemo še veliko bolj ceniti, ko se pojavijo problemi. Med njimi so entropij, ektropij in trihiaza ali težave s položajem vek. Berite dalje, da izveste, ali je operacija vek edina rešitev.

bližnji posnetek veke
Veke so izredno pomembne za zdravje oči.

Entropij, ektropij in trihiaza: tri skrajno neprijetne težave z vekami

Glavna naloga vek je zaščita očesnega zrkla. Vaše oko ščitita dve veki: spodnja, ki ga varuje spodaj, in zgornja, ki ga varuje spredaj. Veke so zadolžene za porazdelitev solz po očesni površini. Z mežikanjem ohranjate oko vlažno, s hipnim mežikom pa ga tudi zaščitite pred vdorom tujkov. Veke ščitijo vaše oči pred izsuševanjem tudi ponoči, ko spite. A kot vsak del telesa tudi te lahko doletijo težave. Osredotočili se bomo na tri, povezane s položajem vek:

Uvih veke ali entropij – je ena izmed nadležnih nadlog, pri kateri se vam veka iz različnih razlogov obrne navznoter, zato trepalnice drgnejo ob površino očesa. To povzroča draženje, ki lahko vodi v infekcijo. Težava je pogostejša na spodnji veki.

Izvih veke ali ektropij – pri tem stanju se veka obrne navzven in povesi, zaradi česar je zrklo izpostavljeno. Ektropij je pogostejši pri starejših, ponavadi pa prizadene samo spodnjo veko.

Trihiaza – gre za neprijetno stanje, ko trepalnice rastejo v napačno smer proti očesni površini in jo dražijo. To lahko vodi v infekcijo.

primerjava: entropij, ektropij, trihiaza
Primerjava treh težav s položajem vek: entropij, ekstropij in trihiaza.

To so simptomi, vzroki in dejavniki tveganja za pojav entropija

Entropij lahko precej preprosto prepoznate, če ste pozorni na videz svojih vek. Veka je lahko stalno uvihana navznoter ali samo takrat, ko oči zaprete in stisnete skupaj. Ta klinični znak spremljajo tudi neprijetni simptomi, ki se pojavijo zaradi draženja:

  • občutek tujka v očeh,
  • rdeče oči,
  • bolečina v očeh,
  • občutljivost na svetlobo,
  • prekomerno solzenje,
  • izcedek iz oči.


Več možnosti imate, da vas bo doletel entropij veke, če ste starejši. Z leti postajajo mišice pod očmi šibkejše, zato se raztegnejo, kar lahko povzroči uvih veke.

Težava se lahko pojavi tudi zaradi tako vsakdanje geste, kot je mencanje oči. Če so vaše oči suhe ali vnete, se jih pogosto dotikate ali jih stiskate. V redkih primerih se lahko pri tem mišica zakrči in povzroči uvih veke navznoter proti roženici.

Do entropija lahko pride tudi, če imate brazgotine pri očeh zaradi poškodbe, opekline obraza ali operacije.

Stanje je lahko tudi posledica trahome, nevarne bakterijske okužbe oči, ki povzroči brazgotine na notranji strani veke. Treba pa je vedeti, da je ta bolezen prisotna predvsem v revnih delih sveta s slabimi higienskimi razmerami.

Entropij je lahko tudi prirojen, kar pomeni, da se pojavi že pri dojenčkih ob rojstvu kot zaplet pri razvoju.

Zelo pomembno je, da zdravnika obiščete, če začutite močno bolečino v očeh ali opazite pordelost in slabši vid. To so lahko znaki poškodbe roženice, kar lahko znatno poslabša vaš vid.

entropij na veki starejšega moškega
Entropij veke je zelo neprijetna težava z vekami.

Ektropij ali izvih veke pod drobnogledom

Če je vaša veka videti raztegnjena, obrnjena navzven ter povešena, vas je doletel ektropij. Zaradi njega je površina vašega očesa izpostavljena in razdražena. Ektropij se ponavadi pojavi na spodnji veki in lahko prizadene veko po celotni dolžini ali samo v določenem delu, ki visi stran od očesa.

Glavna težava pri ektropiju je, da je zaradi veke, ki se ne prilega očesu, moteno odtekanje solz. Zato je pogost simptom bolezni prekomerno solzenje. Hkrati se lahko pojavi tudi občutek suhih in pekočih oči, ker je očesna površina izpostavljena zunanjim dejavnikom. Vse našteto pa lahko prispeva tudi k občutljivosti na svetlobo.

A zakaj pride do ektropija? Glavni razlog so šibke mišice, ki povzročijo razteg tetiv in posledično izvih veke. Ektropij je lahko tudi posledica Bellove pareze ali določenih vrst tumorjev, ki ohromijo živce in mišice v vekah.

Če ste utrpeli poškodbo ali opeklino okoli oči, lahko tudi to vpliva na položaj veke ob očesu. Tudi pretekle operacije na očeh (npr. blefaroplastika) lahko povzročijo ektropij, če je bilo odstranjeno preveč kože.

Ektropij je lahko tudi prirojen, kar pomeni, da se pojavi že pri dojenčkih ob rojstvu kot zaplet pri razvoju.

ektropij obeh vek pri starejšem moškem
Dobro vidni povešeni spodnji veki zaradi ektropija pri starejšem moškem.

Trihiaza in glavne značilnosti te neprijetne težave s trepalnicami

Trihiaza je precej pogost zaplet pri rasti trepalnic. Namesto da bi rasle navzven, jih nekaj začne rasti navznoter proti očesni površini. Ker so trepalnice precej čvrste, je nenehno drgnjenje skrajno neprijetno in lahko povzroči celo poškodbe očesne površine.

Zaradi trihiaze lahko imate nenehen občutek tujka v očeh, oči pa tudi pogosto bolijo, so pordele in se močno solzijo. Težava lahko vpliva tudi na vid, ki lahko postane zamegljen. Marsikdo ima občutek, da ga tujek, kot npr. pesek, nenehno praska po očesu. Stanje lahko dejansko povzroči odrgnine na roženici, zato mu je treba nameniti pozornost.

Včasih zdravniki ne znajo določiti, zakaj se je trihiaza pojavila, čemur pravimo idiopatski vzrok bolezni. Pogosto pa je za nenormalno rast trepalnic krivo vnetje vek ali blefaritis. Vnetje tako močno poškoduje robove vek, da to vpliva na lasne mešičke in rast trepalnic.

Drugi vzroki za trihiazo so lahko še entropij, poškodba veke ali neuspela operacija vek.


Kako lajšati simptome pri težavah s položajem vek

Pri pregledu vaših oči in stanja entropija, ektropija ali trihiaze bo oftalmolog predlagal najprimernejše zdravljenje za vas. Če so simptomi občasni in zmerni, težave verjetno ne bo treba reševati operativno. Če pa občutite močne bolečine, prekomerno solzenje in hud občutek draženja, bo najverjetneje potrebna operacija. Če težav s položajem vek ne zdravite, vam lahko prinesejo ponavljajoče se očesne okužbe, poškodbe očesne površine in v skrajnem primeru celo izgubo vida.

Pogosto lahko občutek draženja ter tujka v očesu vsaj malo omilijo kapljice za oči. Pomembno je, da ne vsebujejo konzervansov, da bi se izognili dodatnemu draženju in zapletom. Za to so idealne kapljice za oči Thealoz Duo brez konzervansov, ki bodo vašim očem zagotovile dovolj vlage in jih pomirile. Vsebujejo tudi edinstveno kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze, ki regenerira površino očesa.

kapljice za oči Thealoz Duo
Kapljice za oči Thealoz Duo lahko precej omilijo draženje oči.

Pri težavah z vekami je pravilna higiena izrednega pomena. Tako boste odstranili morebitne izločke ter oči hkrati odlično pripravili na morebitno operacijo. Priporočamo, da veke čistite s sterilnimi krpicami Blephaclean, ki so obogatene s hialuronsko kislino ter ne vsebujejo parabenov in konzervansov. Sledite postopku na omenjeni povezavi in ga izvajajte redno in vsakodnevno za kar najboljši učinek.

Krpice Blephaclean za čiščenje vek
Krpice Blephaclean so odlične za čiščenje pri težavah z vekami.

Učinkovito zdravljenje in včasih edina rešitev: operacija vek

Tako trihiazo, entropij kot ektropij je mogoče učinkovito pozdraviti z operacijo. Poglejmo podrobneje, kako je videti poseg za odpravo entropija.

Če se je entropij pojavil zaradi šibkih mišic v veki, bo kirurg najverjetneje odstranil delček veke, da bi zategnil mišice na problematičenm območju. Morda se bo odločil tudi za zateg mišice dvigovalke, ki pomaga odpirati in zapirati veke. Oba posega trajata okoli ene ure in ponavadi potekata v lokalni anesteziji. Največ 48 ur boste nosili prevezo na operiranem očesu, oteklina in morebitna modrica pa bosta izginili v največ dveh tednih.

Pri trihiazi zdravniki pogosto svetujejo tudi odstranitev trepalnic na problematičnem mestu z epilacijo ali elektrolizo. Pri epilaciji trepalnice ponovno zrastejo, a lahko se zgodi, da bodo spet zrasle nepravilno. Zato je morda učinkovitejša rešitev elektroliza, ki uniči mešičke in prepreči ponovno rast.

Vsekakor so pri kateri koli težavi – entropiju, ektropiju ali trihiazi – priporočljivi pogosti obiski pri zdravniku, da ne bi prišlo do zapletov, še preden se težava reši z operacijo. Zdravniki omenite vse simptome, ki vas pestijo, še prej pa vas vabimo, da preberete naše članke o zdravju oči na povezavi.

Nazaj na vrh