Za boljši vid: kako koristijo hrana, kapsule, vaje
16. 11. 2021

Za boljši vid: kako koristijo hrana, kapsule, vaje

Nekako smo sprijaznjeni s tem, da nam vid z leti opeša. Za to so lahko krive tako starost kot tudi določene očesne ali sistemske bolezni. Žal čudežne tablete, kapljice ali vaje za oči ne obstajajo, a na voljo je kar nekaj načinov, kako zaščititi in izboljšati svoj vid na naraven način, preden posežete po očalih ali kontaktnih lečah. V nadaljevanju preverite, kaj lahko za izboljšanje vida naredite sami.

moški slabo vidi na telefon in se sprašuje, kako naj poskrbi za izboljšanje vida
Je mogoče zaščititi in izboljšati svoj vid na naraven način?

Kako na vid vplivajo leta ali bolezni?

Če do 40. leta niste poznali težav z vidom, vam moramo žal povedati, da se vid pogosto začne slabšati ravno med 40. in 50. letom. Slabši vid ponavadi opazite pri branju ali delu za računalnikom.

Verjetno so vam znani prizori ljudi, ki stegujejo roko in telefon držijo čim dlje od sebe, da bi videli prebrati napisano. Gre za običajno starostno težavo, imenovano starostna daljnovidnost ali presbiopija. Očesna leča z leti postaja manj prožna, zato težje izostrite pogled pri gledanju na blizu.

Tudi določene bolezni lahko povzročijo poslabšanje vida. Med njimi so različne očesne bolezni, kot so starostna degeneracija makule, siva mrena in glavkom. Na svoj vid morate še prav posebej dobro paziti, če imate sladkorno bolezen, težave s ščitnico, visok krvni tlak ter različne avtoimune bolezni. Čeprav se vam morda zdi, da ni kaj narediti, je usoda vaših oči velikokrat v vaših rokah. Pa poglejmo, kako lahko poskrbite za boljši vid.


Kaj lahko sami naredite za boljši vid?

Logična odločitev ob slabšem vidu je najprej pregled pri očesnem strokovnjaku, nato pa ustrezna očala ali kontaktne leče. A lahko greste še korak dlje in za oči poskrbite na drugačen način. Zdrav življenjski slog je ključen za zdravje telesa, hkrati pa blagodejno vpliva tudi na vid in oči. Morda se s skrbjo za telo in posledično za oči celo v celoti izognete očalom.


Kako nahraniti svoje oči

Premalo se zavedamo, da se ključ do zdravja in dobrega vida pogosto skriva na našem krožniku. Čeprav se degenerativnim spremembam na očesu ni moč v celoti izogniti, lahko s pravilno prehrano upočasnite njihov pojav. Prehrana, ki vsebuje vitamine A, C in E, cink, lutein, zeaksantin in omega-3 maščobne kisline, lahko neverjetno ugodno vpliva na vaš vid.

Vitamin A: veliko ga je v korenju, vsem dobro znani zelenjavi za boljši vid, nič manj pa ga ni v špinači in sladkem krompirju. Pozor: če boste povečali vnos živil, bogatih s cinkom (ostrige, rdeče meso, fižol, polnozrnata žita), bo absorpcija vitamina A boljša.

Vitamin E: precej se ga nahaja v polnozrnatih žitih, oreščkih in semenih, pa tudi špinači. Z več selena (polnozrnata žita, mlečni izdelki) v vaši prehrani bo absorpcija vitamina E boljša.

Drugi antioksidanti: antioksidanti, ki med drugim preprečujejo starostno degeneracijo makule oz. rumene pege (bolezen, ki prizadene rumeno pego in povzroči izgubo centralnega vida), izjemno blagodejno vplivajo na oči. Privoščite si korenje, rdečo papriko, brokoli, špinačo, jagode in agrume ter upočasnite degenerativne procese v vaših očeh.

Karotenoidi: za oči pomembna karotenoida sta lutein in zeaksantin, pigmenta in antioksidanta, ki se nahajata tudi v mrežnici naših oči. Največ ju je v zeleni listnati zelenjavi, brokoliju, bučkah in jajcih. Strokovnjaki pravijo, da lahko zelena listnata zelenjava poveča gostoto pigmentov v delu mrežnice, odgovornega za podrobno gledanje.

Omega-3-maščobne kisline: uživanje omega-3 je obvezno, če imate suhe oči, ki lahko povzročijo zamegljen in s tem slab vid. Veliko jih je v ribah, npr. lososu, skuši in tunini.

starejši par za boljši vid pripravlja solato
Veliko zelenjave na krožniku koristi vašim očem.

Naj za boljši vid na pomoč priskoči prehransko dopolnilo Nutrof Total

Če želite svojim očem ponuditi dodatno podporo z naštetimi hranili, vam priporočamo, da razmislite o prehranskem dopolnilu. Kapsule za oči Nutrof Total predstavljajo izjemno preventivo, saj zagotavljajo vse potrebne hranljive snovi za oči in oster vid.

Prehransko dopolnilo za oči vsebuje naslednje sestavine, ki na podlagi znanstvenih dognanj poskrbijo za boljši vid ter hkrati učinkovito preprečujejo nastanek ali poslabšanje starostne degeneracije rumene pege:

antioksidante: uživanje antioksidantov za 25 % znižuje tveganje za napredovanje starostne degeneracije rumene pege (vir 1);

lutein in zeaksantin: uživanje teh dveh očesnih pigmentov zmanjša tveganje za pojav starostne degeneracije rumene pege (vir 2);

omega-3-maščobne kisline: uživanje omega-3-maščobnih kislin zmanjša tveganje za pojav starostne degeneracije rumene pege (vir 3);

vitamin D: nizka raven vitamina D v krvi naj bi prispevala k pojavu in napredovanju starostne degeneracije rumene pege (vir 4);

resveratrol: zmerno uživanje vina z vsebnostjo resveratrola povezujejo z 19 % nižjim tveganjem za pojav starostne degeneracije rumene pege (vir 5).

Nutrof total za oči in boljši vid
Nutrof Total: prehransko dopolnilo za oči in oster vid.

Telesna vadba vpliva tudi na boljši vid

Redna telesna vadba, ki je ključna za zdravje in splošno dobro počutje, je blagodejna tudi za oči. Raziskave vse bolj kažejo, da bi telesna dejavnost lahko igrala vlogo pri preprečevanju očesnih bolezni, kot so katarakta, glavkom in starostna degeneracija rumene pege. Vadba lahko zmanjša tudi tveganje za razvoj bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2. Ta lahko v prihodnosti povzroči zaplete, ki ogrožajo vid.


Kaj pa vaje za oči oz. za izboljšanje vida?

Vsake toliko splet preplavijo čudežne vaje za oči, ki obljubljajo sokolji vid in življenje brez očal ali kontaktnih leč. A žal se še nobena metoda ni izkazala za tako blagodejno, kot se oglašuje. Strokovnjaki do zdaj še niso ugotovili kakšnih omembe vrednih izboljšanj vida pri kateri koli popularni metodi.

Večina vaj za izboljšanje vida temelji na metodi ameriškega oftalmologa Williama Batesa, ki jo je razvil v 20. letih prejšnjega stoletja. A dejstvo je, da so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem refraktivne oz. anatomske napake očesa, pri katerih je zrklo bodisi predolgo, prekratko ali nepravilne oblike. Vaje, ki v bistvu ciljajo očesne mišice, ne morejo spremeniti oblike zrkla. 

Vaje za oči škoditi ne morejo in jih lahko izvajate brez skrbi. A nikar ne nehajte uporabljati očal ali leč – to je lahko nevarno tako za vas kot ljudi okoli vas.

Pomen počitka in spanca za oči

Vsak del vašega telesa funkcionira bolje, kadar ste dobro naspani. Oči niso nobena izjema. Če vam manjka spanca, so vaše oči utrujene in morda celo suhe, vid pa zamegljen. Zadostna količina spanca je za oči izjemnega pomena, saj jim daje možnost počitka od stalnega osredotočanja. Strokovnjaki priporočajo najmanj sedem do osem ur spanca vsako noč, kar naj bi bilo dovolj tudi za regeneracijo oči.

Kadar v službi ali po dolgem dnevu začutite, da so vaše oči utrujene, vam lahko pomaga pravilo 20–20. To je edina vaja za oči, ki jo priporočajo oftalmologi. Je čisto preprosta: vsakih 20 minut je treba za 20 sekund pogledati proti predmetu v daljavi. Vaja sprosti mišico v očesu, s pomočjo katere se osredotočate, in spodbuja mežikanje ter tako olajša simptome suhih oči, ki so pogosto povezani z delom za računalnikom (za hipno olajšanje preverite naše kapljice za oči ali umetne solze Thealoz Duo na povezavi).

lepotica spi in regenerira oči za boljši vid
Oči delujejo bolje, kadar ste naspani.

Vsi si želimo, da bi nam oči čim dlje dobro služile, a z leti in boleznimi vid pogosto ni več tako oster kot v mladosti. Vseeno lahko sami marsikaj naredite za dobro formo vaših oči. Recept se zdi preprost, a ga je s trenutnim tempom življenja pogosto težko upoštevati: čim več zdrave prehrane, gibanja, počitka in informacij o zdravju oči, pa boste na konju.


  • Vir 1 – Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for Age-Related Macular Degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch Ophthalmol. (PubMed.gov)
  • Vir 2 – Dietary Carotenoids, Vitamins A, C, and E, and Advanced Age-Related Macular Degeneration (jamanetwork.com)
  • Vir 3 – Progression of age related macular degeneration: association with dietary fat, transunsaturated fat, nuts and fish intake. (jamanetwork.com)
  • Vir 4 – Vitamin D and Age-Related Macular Degeneration. (PubMed.gov)
  • Vir 5 – Moderate wine consumption is associated with decreased odds of developing Age-Related Macular Degeneration in NHANES-1. (https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/)
Nazaj na vrh