Svetovni dan vida: poskrbite za svoje oči
13. 10. 2022

Svetovni dan vida: poskrbite za svoje oči še danes

Ob svetovnem dnevu vida so napovedi strokovnjakov glede okvar vida v prihodnosti precej črne, a za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami.

Svet okoli sebe zaznavamo z vsemi petimi čutili, a vid je med njimi najpomembnejši, saj z njim prejmemo 80 % vseh informacij o okolici. Marsikdo se tega dejstva zave šele, ko je prepozno in mu začne vid pešati zaradi resnih očesnih bolezni ali naravnega slabšanja ostrine vida s starostjo. 

svetovni dan vida in starejši par, ki skrbi za zdravje oči
Za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami.

13. oktobra praznujemo svetovni dan vida, katerega vodilo je ozaveščanje in preventiva. Ni treba, da se črne napovedi strokovnjakov o 1,7 milijardah posameznikov z okvarami vida do leta 2050 uresničijo. Na srečo naj bi bilo kar 90 % težav z vidom mogoče preprečiti ali zdraviti. Zato sta zavedanje o preventivi in pravočasna diagnostika po mnenju očesnih zdravnikov bistveni za preprečevanje okvar ali vsaj podaljšanje kakovosti vida tudi pozno v starost.

Za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami. Zdrav način življenja s pestrim jedilnikom, ki vključuje veliko sadja in zelenjave, pomembno pripomore k ohranjanju vida. Če vam dnevno ne uspe zaužiti dovolj za oči pomembnih hranil ali če težko pripravljate svežo hrano vsak dan, je smiselno razmisliti o uporabi prehranskega dopolnila, ki je na voljo v lekarnah.

Zakaj je očesnih bolezni in težav z vidom vedno več?

Številne očesne bolezni in okvare vida so posledica staranja prebivalstva, pomemben delež k pojavu težav pa prispeva tudi nezdrav življenjski slog. Premalo gibanja, kajenje, prekomerna izpostavljenost soncu in neustrezna prehrana lahko izrazito škodijo očem, kar so potrdile tudi številne raziskave.

Daljšanje življenjske dobe prispeva k pojavu očesnih bolezni, kot so starostna degeneracija makule ali rumene pege, siva mrena in glavkom. Gre za tri degenerativne očesne bolezni, ki bistveno vplivajo na kakovost vida ter lahko privedejo celo do slepote.

Na svoj vid morate dobro paziti tudi, če imate nekatere kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni ter nekatere avtoimune bolezni.

Svetovni dan vida in starostna degeneracija rumene pege
Tako lahko vidi bolnik s starostno degeneracijo rumene pege.

Kaj lahko za zdravje oči in dober vid naredite sami?

Čeprav se vam morda zdi, da ni kaj narediti, je zdravje oči velikokrat v vaših rokah. Oči vam bodo hvaležne, če boste zanje skrbeli na naslednje načine:

Opustite kajenje – Cigarete so izjemno škodljive za zdravje oči. Raziskave so pokazale, da kadilci dvakrat verjetneje zbolijo za degeneracijo rumene pege kot nekadilci.

Redno se gibajte – Telesna vadba zmanjšuje vnetne procese v telesu, ki so eden od dejavnikov tveganja za degeneracijo rumene pege. 

Nosite sončna očala – Izpostavljenost ultravijoličnim žarkom sonca poškoduje celice mrežnice in tako poveča tveganje za starostno degeneracijo makule. Vpliva tudi na pojav sive mrene. Da bi to preprečili, zunaj nosite sončna očala z ustrezno zaščito.

Jejte zdravo  – Čeprav se degenerativnim spremembam na očesu ni moč v celoti izogniti, lahko s pravilno prehrano upočasnite njihov pojav. Prehrana, ki vsebuje vitamine A, C in E, cink, lutein, zeaksantin in omega-3-maščobne kisline, lahko neverjetno ugodno vpliva na vaš vid.

zdravje oči in oster vid pri starejšem paru, ki kuha
Ključ do zdravja in dobrega vida se pogosto skriva na vašem krožniku.

Kako nahraniti svoje oči?

Ključ do zdravja in dobrega vida se torej pogosto skriva na vašem krožniku. Katera hranila čim večkrat vključiti na jedilnik za dobrobit oči? 

Karotenoidi: med za oči pomembnimi karotenoidi izstopata lutein in zeaksantin, makularna pigmenta in antioksidanta, ki se nahajata  v mrežnici naših oči. Telo ju ne more sintetizirati samo, zato ju moramo vnašati s hrano. Dnevno je priporočeno vnašati 10 mg luteina in 2 mg zeaksantina. Največ ju je v zeleni listnati zelenjavi, kot sta ohrovt in špinača, pa tudi v brokoliju, grahu in jajčnem rumenjaku.

Drugi antioksidanti: antioksidanti na splošno izjemno blagodejno vplivajo na oči. Privoščite si korenje, rdečo papriko, brokoli, špinačo, jagode in agrume ter upočasnite degenerativne procese v vaših očeh.

Vitamin A je zelo pomemben za ohranjanje zdravja naših oči. Najdemo ga v siru, ribjem olju, jetrih, jajčnem rumenjaku, mleku in jogurtu. Zelene in rumene vrtnine vsebujejo karotene (karoten beta), ki jih telo počasi pretvori v vitamin A.  

Vitamin E je antioksidant in ščiti oči pred prostimi radikali. Precej se ga nahaja v olju pšeničnih kalčkov. Vitamin E vsebujejo tudi sončnično olje, olivno olje in druga olja. Najdemo ga še v mandljih, arašidih, pa tudi špinači.

sadje in zelenjava z vitamini za oči
Zdrava prehrana lahko neverjetno ugodno vpliva na vaš vid.

Omega-3-maščobne kisline: uživanje omega-3 je priporočljivo kot preventiva proti degenerativnim očesnim boleznim, kot sta starostna degeneracija rumene pege in glavkom. Veliko omega-3-maščobnih kislin je v ribah, npr. lososu, skuši in tunini.

Resveratrol najdemo predvsem v rdečem vinu in oreščkih. Deluje antioksidantno, protivnetno ter zavira razvoj oziroma nastanek novih neželenih žilic v očesni mrežnici.

Naj za boljši vid na pomoč priskoči prehransko dopolnilo Nutrof Total

Prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total omogoča učinkovito preventivo, ki zagotavlja potrebne hranljive snovi za ohranjanje vida. Že z 1 kapsulo na dan lahko zaužijete ključna hranila, kot so očesu lastna pigmenta lutein in zeksantin, vitamini, minerali, omega-3-maščobne kisline in resveratrol.

Nutrof Total je kakovostno prehransko dopolnilo, pripravljeno in proizvedeno v skladu z najvišjimi standardi kakovosti. Ne vsebuje glutena, laktoze ali GSO (gensko spremenjenih organizmov).

Prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total z luteinom in zeaksantinom
Nutrof Total je vodilno prehransko dopolnilo za oči v Evropi.

Recept za dobro formo oči je pravzaprav preprost, prizadevajte si ga upoštevati kljub hitremu tempu življenja: čim več zdrave prehrane, gibanja in počitka. V pomoč pri ohranjanju vida pa so vam lahko tudi kakovostna prehranska dopolnila za oči v lekarnah. Še več preverjenih informacij o zdravju oči najdete v naši zbirki nasvetov za zdrave oči.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja. Vitamin E, vitamin C, cink, baker in selen imajo vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Cink ima vlogo pri ohranjanju vida. DHA ima vlogo pri ohranjanju vida. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHA.

Nazaj na vrh