Minerali in njihov vpliv na zdravje oči
18. 05. 2022

Kateri minerali so ključni za zdravje oči?

Minerali so življenjsko pomembne snovi, ki jih vaše telo nujno potrebuje, čeprav zgolj v sledeh oz. zelo majhnih količinah. Številni sodelujejo v različnih kemijskih reakcijah kot kofaktorji v encimih, kar pomeni, da pravzaprav omogočajo ključne kemijske procese v telesu.

Minerali imajo pomemben vpliv tudi na oči. Te vam pomagajo uživati v svetu okoli vas in so nasploh eden tistih delov telesa, brez katerega si marsikdo življenja ne more predstavljati. Ohranjanje zdravih oči in dobrega vida je zato visoko na lestvici prioritet prav vseh. A kako se tega lotiti? Bistvena je zdrava prehrana in vnos določenih hranil, med katerimi so tudi do oči prijazni minerali: predvsem cink in selen.

V nadaljevanju preverite podrobnosti o mineralih in zdravju oči ter ne spreglejte, katero hrano je priporočljivo uživati, da jih boste v telo vnesli dovolj.

minerali za zdravje oči pri ženski s pomarančami
MInerali v sadju in zelenjavi pomembno vplivajo na zdravje oči.

Kateri so tisti minerali, ki podpirajo zdravje oči

Za vaše zdravje je bistvenih okoli 20 različnih mineralov. A kaj sploh so minerali? Ti so v kemijskem smislu anorganske snovi. Med njimi k zdravju oči daleč največ prispevajo cink, selen in baker. Našteti minerali so tako imenovani mikroelementi, ki jih telo porablja v majhnih količinah. Mednje spadajo še jod, kobalt, krom, fluor, mangan in molibden.

Po drugi strani poznamo tudi makroelemente oz. snovi, ki jih vaše telo porablja v malce večjih količinah. Mednje štejemo natrij, kalij, kalcij, magnezij, klor, fosfor in žveplo. 

Številne raziskave so prišle do podobnega zaključka: zdrava prehrana z veliko vitamini in minerali bistveno vpliva na zdravje vaših oči. Ščiti pred vsemi očesnimi boleznimi, zlasti pred starostno degeneracijo rumene pege. Gre za bolezen, ki vodi v napredujočo izgubo centralnega vida. Prizadene središče mrežnice – rumeno pego (makulo) ter ogroža centralni vid in ostrino vida.

Študije so dognale, da so zlasti antioksidativni vitamini in cink koristni pri upočasnjevanju napredovanja starostne degeneracije makule. Poleg tega so encimi, ki delujejo v kombinaciji z vitamini A, C in E ter elementi v sledovih (baker, cink in selen), naravna obramba mrežnice.

Zato si podrobneje poglejmo, kako vsak posamezen mineral prispeva k zdravju vaših oči.

minerali v zelenjavi
Zdrava prehrana z vitamini in minerali ščiti pred očesnimi boleznimi.

Taka je vloga cinka pri zdravju oči

Cink spada med ključna hranila in je pomemben za številne procese v telesu. Ker ga vaše telo ne proizvaja samo, ga je treba nujno vnesti s hrano ali prehranskimi dopolnili. To so ključni pozitivni učinki cinka:

 • odlično podpira imunski sistem,
 • ima pomembno vlogo pri rasti,
 • deluje protivnetno in antioksidativno,
 • je pomemben za zdravje kože in celjenje ran,
 • pospešuje zdravljenje aken,
 • zmanjša tveganje za pojav določenih degenerativnih bolezni.


A kako cink podpira zdravje oči?

Cink naj bi oči obvaroval pred starostno degeneracijo makule. Kot že omenjeno, gre za bolezen, ki prizadene mrežnico in lahko povzroči izgubo centralnega vida zaradi zmanjšane pigmentacije in degenerativnih sprememb v rumeni pegi na mrežnici. Razlog za to je, da je cink gradnik številnih encimov, ki sodelujejo pri lovljenju prostih radikalov. Tako cink pomaga pri zmanjševanju oksidativnega stresa, kar preprečuje vnetja in degenerativne procese.

Cink naj bi igral tudi pomembno vlogo v metabolizmu mrežnice – delu očesa, ki leži na zadnji steni očesa in je zadolžen za nastanek slike, ki jo vidimo. Nikjer v telesu se ne nahaja toliko cinka kot v očesni mrežnici in žilnici, kar je še en dokaz več, kako pomemben je cink za zdravje vaših oči.

minerali, zlasti cink, preprečujejo starostno degeneracijo rumene pege - tudi pri ženski na sliki
Cink naj bi oči obvaroval pred starostno degeneracijo makule oz. rumene pege.

Pomanjkanje cinka ima vlogo tudi pri pojavu nočne slepote – težave z izjemno slabim vidom ponoči. Zanimivo je, da lahko do nje pride tudi v primerih, ko je v očesu dovolj vitamina A, vendar manjka cinka. 

Premalo cinka s prehrano v telo vnesete predvsem, če ste starejši, zato je smiselno, da načrtno zaužijete več s cinkom bogatih živil ali se odločite za prehransko dopolnilo. To je potrdila tudi ameriška študija, v kateri so znanstveniki raziskovali, kako dodajanje cinka v obliki prehranskega dopolnila pomaga starejšim ljudem v zgodnjih fazah starostne degeneracije rumene pege. Skupina, ki je prejemala prehransko dopolnilo s cinkom, je bolje ohranila vid v primerjavi s tisto, ki je prejemala placebo. Boljše stanje mrežnice so potrdile tudi fotografske preiskave.

Vse kaže, da je cink pomemben tudi pri ohranjanju očesne leče. Nizke ravni cinka in bakra so znanstveniki ugotovili pri ljudeh z diagnosticirano sivo mreno – boleznijo, za katero je značilna zamotnitev očesne leče. Pri teh ljudeh pomanjkanja drugih mineralov ni bilo mogoče povezati s to boleznijo. 

V kateri hrani je mogoče najti cink

Številna hrana živalskega in rastlinskega izvora je bogata s cinkom, zato večina ljudi zlahka zaužije zadostno količino.

Živila, ki vsebujejo veliko cinka, so:

 • školjke in ribe
 • rdeče in belo meso
 • stročnice: čičerika, leča, fižol
 • mlečni izdelki: mleko, jogurt in sir
 • jajca
 • polnozrnata žita: oves, kvinoja, rjavi riž
 • nekatera zelenjava: gobe, ohrovt, grah, šparglji in perje rdeče pese
mineral cink v hrani za boljši vid
To so živila za boljši vid, bogata s cinkom.

Za zdravje oči je pomemben tudi selen

Selen je še en esencialen mineral, kar pomeni, da ga lahko v telo vnesete samo s hrano. Telo ga potrebuje le majhne količine, a ga s pridom izkorišča. Selen ima pomembno vlogo v številnih procesih v telesu, vključno z metabolizmom in delovanjem žleze ščitnice.

To so ključni pozitivni učinki selena:

 • deluje kot močen antioksidant,
 • lahko zmanjša tveganja za pojav določenih vrst raka,
 • lahko varuje pred srčnimi boleznimi,
 • pomemben je za zdravje ščitnice,
 • podpira imunski sistem,
 • lahko pomaga krotiti simptome astme.


A kako selen pomaga pri zdravju oči?

Ključna značilnost selena je njegova antioksidativna vloga v telesu. To pomeni, da se bori proti prostim radikalom, ki škodujejo celicam in lahko celo povzročijo celično smrt. 

Kje se skriva največ selena?

Največ selena najdemo v naslednjih živilih:

 • ostrige
 • brazilski oreščki
 • tunina
 • jajca
 • sardine
 • sončnična semena
 • piščančje prsi
 • gobe šitaki

mineral selen za boljši vid
To so živila za boljši vid, bogata s selenom.

Včasih mora na pomoč priskočiti prehransko dopolnilo za oči

Hrana, ki jo zaužijete, pomembno vpliva na počutje in kakovost vašega življenja. Vitamini in minerali v hrani blagodejno delujejo na zdravje in s tem tudi na dobrobit vaših oči.

Uživanje vitaminov in mineralov je torej izjemno koristno, a včasih vam to ni dovolj. Včasih se zgodi, da minerali v hrani ne zadostujejo ter potrebujete več podpore pri reševanju težav z očmi. Takrat lahko na pomoč priskočijo vitamini in mineralne snovi v prehranskem dopolnilu za oči. A ni vsako dopolnilo ustrezno – izbrati je treba takega, v katerem so vitamini in minerali pravilno dozirani.

Prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total sledi sodobnim smernicam očesne nutricionistike. V svoji formuli ima vse hranljive snovi, ki dokazano učinkujejo na zdravje oči, in to v ustreznih količinah. V njem so od mineralov cink, selen in baker, vsebuje pa še vitamine C, E in D ter za oči pomembne antioksidante lutein, zeaksantin in resveratrol. Kapsuli Nutrof Total je dodano tudi najkakovostnejše ribje olje in s tem 230 mg omega-3-maščobnih kislin.

Prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total z vitamini in minerali
Prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total z za oči blagodejnimi vitamini in minerali.

Nezdrava prehrana ter izpostavljenost toksinom in stresu negativno vplivajo na celotno telo in s tem tudi na oči. Vse to povzroča oksidativni stres v telesu in pojav poškodb na celičnem nivoju, kar lahko povzroči številne težave z vidom. Zato je izjemno pomembno, da vaš jedilnik sestavljajo vitamini in minerali, ki jih lahko najdete v hrani, pa tudi v prehranskem dopolnilu Nutrof Total.

Če potrebujete še več informacij o zdravju oči, vas vabimo, da pobrskate po člankih v naši zbirki za zdrave oči.

Nazaj na vrh