Zlepljene oči zjutraj: vzroki in hitre rešitve

Zlepljene oči zjutraj: vzroki in hitre rešitve

Poznate tisti neprijetni občutek, ko zjutraj poskušate odpreti oči, pa nikakor ne gre? V mislih nimamo težav z vstajanjem, pač pa skrajno neprijeten simptom kar nekaj očesnih bolezni: zlepljene oči.

Preberite naš članek, v katerem podrobno osvetljujemo bolezni, pri katerih se pojavljajo zlepljene oči zjutraj, in preverite, kakšne rešitve predlagamo.

zlepljene oči zjutraj
Zaradi zasušenega izcedka včasih oči ob jutrih le s težavo odprete.

Kako je videti, če so oči ob jutrih zlepljene?

Oči so ob jutrih ponavadi zlepljene, ker se je čez noč izločilo preveč sluzi oz. izcedka. Ta se nato zasuši med vekami, zato jih s težavo odprete. Kar nekaj očesnih stanj lahko povzroči ta problem, a večinoma je začasen in ga je mogoče zlahka zdraviti.

Zlepljene oči ponavadi spremljajo še drugi simptomi, povezani z očmi:

 • prozoren, bel, zelen, siv ali bledo rumen kremast izcedek, ki se nabere v kotičkih oči, ko se zjutraj zbudite,
 • razdražene oči,
 • rdeče oči,
 • zamegljen vid,
 • prekomerno solzenje,
 • občutek suhih oči,
 • srbeče oči,
 • bolečina v očeh,
 • občutljivost na svetlobo,
 • simptomi alergije ali prehladnega obolenja.


Kadar zjutraj ne morete odpreti oči, je krivo to, da so se zaradi izsušenega izcedka skupaj zlepile trepalnice, kar močno otežuje odpiranje. Občutek je ponavadi najhujši tik po tem, ko ste se zbudili. Težava je res neprijetna in če je vaša glavna skrb, kakšen je vzrok zanjo, berite dalje za podrobnosti.

moški ima zlepljene oči zjutraj, zato se s težavo prebuja
Kako neprijetno je, ko zjutraj ne morete odpreti oči.

Zakaj se zlepljene oči zjutraj sploh pojavijo?

Za začetek je treba povedati, da je čisto mogoče, da so se vam oči zlepile zaradi očesu popolnoma naravnega sistema čiščenja. Podnevi prah, odmrle celice, odvečen izcedek in solze z očesne površine odstranite z mežikanjem. Ker pa med spanjem ne mežikate, se lahko odvečni material nabere ob trepalnice in povzroči, da se te zlepijo skupaj. 

Nekateri se skoraj vsako jutro zbudijo z zlepljenimi očmi. Če ste med njimi in sicer ne občutite nikakršnih drugih težav, smo vas gotovo pomirili. Zlepljene oči zjutraj so lahko torej nekaj popolnoma normalnega. Gre samo zato, da je pri vas izloček nekoliko obilnejši.

Obstaja pa kar nekaj očesnih in drugih obolenj, zaradi katerih se lahko zbujate z zlepljenimi očmi.

Konjunktivitis

Z besedo konjunktivitis opisujemo katerikoli tip vnetja, ki prizadene konjunktivo oz. očesno veznico. Verjetno ga najbolj poznate pod domačim izrazom vneto oko, gotovo pa ste slišali tudi, da ga lahko povzročijo virusi ali bakterije. 

Virusni konjunktivitis lahko ponavadi prepoznate po prozornem izcedku iz očesa, spremljajo pa ga še otečene veke, zamegljen vid, rdeče oči in občutek tujka v očesu. Vneto oko je zelo nalezljiva bolezen, ki je nemalokrat simptom prehladnega obolenja zgornjih dihal. Prej omenjeni izcedek pogostokrat povzroči zlepljene oči zjutraj.

Eden od prepoznavnih znakov bakterijskega konjunktivitisa oz. bakterijskega vnetja oči je gost zelenkast, rumenkast ali celo siv izcedek. Prav bakterijska okužba očesa povzroča tiste klasične zlepljene oči zjutraj, ki jih le s težavo odprete, čemur po domače rečemo vneto oko.

Oba tipa konjunktivitisa sta precej pogosta pri dojenčkih in malčkih. Konjunktivitis je eden pogostejših vzrokov, ki zaskrbljene starše prestraši do te mere, da obiščejo pediatra.

Rešitve: počitek in veliko tekočine zaradi prehlada, obkladki za vnete oči, antibiotiki pri bakterijskem vnetju oči.

zlepljene oči zjutraj zaradi konjunktivitisa pri dojenčku
Pri dojenčkih in malčkih sta pogosta tako virusni kot bakterijski konjunktivitis.

Alergije

Če alergije povezujete samo s kihanjem in brisanjem nosu, zanemarjate zelo pomemben simptom alergij: težave z očmi. Za alergijski konjunktivitis so značilne razdražene in rdeče oči ter bel, dražeč izcedek, ki lahko privede do zlepljenih oči zjutraj.

Rešitve: izogibanje alergenom, umetne solze ali kapljice za oči, antihistaminiki.


Blefaritis

Blefaritis ali vnetje vek se pojavi iz več razlogov. Med njimi sta pogosto suhe oči in dermatitis, redkeje pa je lahko posledica prekomernega razrasta pršice demodeks. Eden od prepoznavnih simptomov vnetja vek zaradi demodeksa so tudi cilindrične luske, ki so videti kot prhljaj in so ovite okoli korena trepalnic. Te lahko sčasoma povzročijo nekoliko lepljiv občutek v očeh in posledično zlepljene oči zjutraj.

Rešitve: redna higiena vek z gretjem, masažo in čiščenjem vek, po potrebi protivnetna terapija, kot jo predpiše zdravnik.


Ječmen na očesu

Če ste na veki dobili ječmen, imate vnete žleze v vekah ali mešičke trepalnic. Ječmen lahko poleg bolečine povzroči tudi nabiranje rumenega izcedka v kotičku očesa, kar lahko pripelje do zlepljenih oči.

Rešitve: topli obkladki do predrtja ječmena, redna  higiena vek z gretjem, masažo in čiščenjem vek.

ječmen na očesu pri otroku lahko prav tako povzroči zlepljene oči zjutraj
Ječmen lahko povzroči nabiranje rumenega izcedka v kotičku očesa.

Zamašen solzevod

Če se vaše solzevod zamaši, je običajno onemogočeno normalno odtekanje odpadnih snovi iz očesa. Posledično se v mešičku kopičijo solze in bakterije in zato lahko nastane vnetje. Strokovno se težava imenuje dakriocistitis, prepoznate pa jo lahko tudi po majhnih kroglicah rumene ali bele sluzi, ki se nabira v kotičkih enega očesa. Težavo običajno spremlja še prekomerno solzenje, rdečica in oteklina področja med nosom in veko, splošno slabo počutje in tudi povišana telesna temperatura.

Rešitve: okulistični pregled pri specialistu, antibiotična terapija ter odprtje ognojka in izpraznitev gnoja.

Suhe oči

Če vas muči kronična bolezen suhih oči, ste se najverjetneje že srečali z zlepljenimi očmi zjutraj. Eden od simptomov te bolezni je tudi izcedek, ki lahko povzroči nabiranje rumene sluzi v kotičkih očes. Če je izcedek močen, so oči lahko zjutraj zlepljene.

Rešitve: redna uporaba kapljic za suhe oči, obisk zdravnika in protivnetna terapija po potrebi.

dekle si daje kapljice, ker ima zaradi suhih oči zlepljene oči zjutraj
Proti suhim očem in zlepljenosti precej pomagajo kapljice za oči.

Zapleti pri uporabi kontaktnih leč

Če kontaktne leče nosite predolgo ali jih ne čistite in vzdržujete tako, kot je treba, lahko pride do prekomernega nabiranja sluzi in odpadnih snovi, vnetja vek in posledično do zlepljenih oči. Težava ima celo svoje ime: papilarni konjunktivitis in je posledica alergijske reakcije očesne veznice. 

Rešitve: prenehanje uporabe kontaktnih leč, obisk zdravnika, pravilna uporaba in nega kontaktnih leč.

Kakšna je rešitev oz. zdravljenje, če so vaše oči pogosto zlepljene?

Priporočeno zdravljenje je vedno odvisno od vrste obolenja oz. tipa dražilca, ki je pri vas kriv za pojav zlepljenih oči.  

A ne glede na to, katera očesna težava vas je doletela, je treba upoštevati naslednje: vedno si umijte roke, preden poskušate odstraniti zasušene kraste. Najbolje je, da krpico namočite v toplo vodo ter jo položite na oko – večina zasušene sluzi se bo na ta način sčasoma stopila sama od sebe. Morda boste morali obkladek pustiti na očeh nekaj minut, da boste lahko varno odstranili ves zasušen izcedek.

Če imate občutek, da so vaše oči razdražene, potem ko ste jih očistili, vam svetujemo uporabo kapljic za oči, da navlažite očesno površino. Priporočamo Thealoz Duo, ki ne vsebujejo konzervansov in zato ne dražijo dodatno oči, hkrati pa s posebno kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze poskrbijo za posebej nežno nego očesa. Hkrati lahko odstranijo morebiten preostanek zasušenega izcedka, ki še ostaja na robovih vek.

kapljice za oči Thealoz Duo lahko pomagajo, ko so zlepljene oči zjutraj
S kapljicami Thealoz Duo lahko pomirite razdraženo očesno površino.

Zakaj je higiena vek ključna pri preprečevanju zlepljenih oči?

Le če boste za oči redno in pravilno skrbeli, boste sčasoma opazili, da bodo zlepljene oči zjutraj čedalje redkejše. Sledi nekaj osnovnih nasvetov o pravilni skrbi za oči:

 • Vedno umijte obraz pred spanjem, predel okoli oči pa očistite z nežno krpico, ki ste jo namočili v hladno vodo.
 • Odstranite ličila s sredstvi za odstranjevanje ličil, preden se odpravite v posteljo.
 • Čez dan se čim dotikajte in mencajte oči ali poskrbite, da imate roke čiste, če se oči morate dotakniti.
 • Pred spanjem odstranite kontaktne leče in jih nosite v skladu z navodili proizvajalca.


Pravilna higiena vek

Pri zlepljenih očeh vam lahko izredno pomaga tudi redna, vsakodnevna higiena vek, in to ne glede na vzrok, zaradi katerega se težava pri vas pojavlja. Gre za poseben postopek čiščenja vek, pri katerem priporočamo uporabo sterilnih krpic Blephaclean:

 1. Tople obloge: Za 5 do 10 minut na oči položite čiste, tople in vlažne obkladke. Toplota bo zmehčala zgoščene izločke žlez.
 2. Masaža vek: S prsti nežno zmasirajte veke z gibi gor in dol, da z zgornje in spodnje veke odstranite zmehčane izločke žlez.
 3. Čiščenje vek in robov vek: Veke očistite s sterilnimi krpicami z losjonom Blephaclean. Z nežnimi gibi drgnite rob veke ter temeljito očistite zgornjo in spodnjo veko ter njen rob.
Sterilne krpice Blephaclean
Oči čistite s sterilnimi krpicami Blephaclean, da preprečite izločanje izcedka.

Zlepljene oči so res precejšnja nadloga. A ko boste odkrili vzrok zanje, boste lahko težavo z doslednostjo hitro rešili. Pomembno se je samo držati protokolov za čiščenje oči in higieno vek – verjamemo, da bodo zlepljene oči bodo kmalu preteklost. Če pa imate še kakršne koli težave z očmi, vas vabimo k prebiranju člankov v naši zbirki člankov za zdrave oči.

Nazaj na vrh