Rumene oči: nič hujšega ali znak resne bolezni?

Rumene oči: nič hujšega ali znak resne bolezni?

Oči so lahko zelo zgovorne. Ne samo takrat, ko komunicirate z drugimi, pogosto so lahko tudi zanesljiv pokazatelj šibkega zdravja. Morda ste se ob pogledu na svoje rumene beločnice zgrozili, prestrašili ter pomislili na težave z jetri. Sicer obstaja verjetnost, da imate prav, a vseeno berite dalje, saj lahko rumene oči povzroči tudi kakšna druga manj nevarna tegoba.

Recimo, čisto nedolžna počena žilica v očeh.

rumene oči pri moškem
Rumene oči: nič hujšega ali znak resne bolezni?

Vzroki, zaradi katerih se lahko pojavijo rumene oči

Vzrokov, zaradi katerih lahko pri sebi opazite rumenkaste oči, je veliko. Lahko gre za popolnoma neškodljivo težavo, ki izgine sama od sebe, lahko pa so pokazatelj hujše bolezni, ki vas bo prisilila čim prej obiskati zdravnika. V nadaljevanju najdete nabor težav oz. bolezni, ki lahko povzročijo rumene oči.

Počena žilica v očesu

Beli del vašega očesa ali beločnica je prekrit s tankim in prozornim tkivom, imenovanim veznica ali konjunktiva. V njej je veliko drobnih žilic, ki lahko hitro počijo. Ko se to zgodi, kri napolni prostor med veznico in beločnico. Če se je razlilo veliko krvi, boste težavo takoj prepoznali po velikem krvavem madežu v očesu. Ta ponavadi ne boli in ne vpliva na vid, lahko pa imate občutek draženja v očesu. Ko se madež umakne, lahko oko za kratek čas postane rumeno.

rumene oči zaradi počene žilice
Beločnica lahko postane rumenkasta, če se je v očesu razlilo le malo krvi.

Do podobne težave pride tudi, če se je v očesu razlilo le malo krvi. V tem primeru lahko del očesa postane rahlo rumenkast ali rdečkast takoj po poškodbi. Kadar pride do tovrstne poškodbe, je v večini primerov prizadeto le eno oko. To je dober znak, da vaših oči oz. telesa ni doletelo nič hujšega in bo poškodba kmalu sanirana.

A kakšni so vzroki za počeno žilico v očesu? Teh je več, vsem pa je skupno, da se je na oči vršil nek pritisk. To so najpogostejši vzroki za pojav počene žilice v očesu: poškodba, močno kašljanje ali kihanje, bruhanje, dvigovanje težkega bremena, močno drgnjenje oči, zaprtje, okužba očesa ipd.

Gotovo vas zanima, kako si pri počeni žilici pomagati. Kaj veliko ne morete narediti, lahko pa preženete občutek draženja ali tujka v očesu.

Za to so najbolj primerne umetne solze ali kapljice za oči. Ker je vaše oko poškodovano, je pametno izbrati kapljice brez konzervansov, da oči ne bi še dodatno dražili. Priporočamo vam kapljice za oči Thealoz Duo, ki vsebujejo edinstveno kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze. Ta oči pomirja in hkrati celo obnavlja očesno površino.

rumene oči zaradi poškodbe lahko ublažite s kapljicami za oči
Kapljice za oči zmanjšajo draženje pri počeni žilici v očeh

Sicer pa se bo krvavi madež v očesu v večini primerov pozdravil sam od sebe. Izginil naj bi v približno sedmih dneh, če pa je večji, pa v dveh do treh tednih. Rdečina ponavadi najprej postane rumenooranžna, nato se spremeni v rožnato in nato beločnica znova postane bela.

Hiperbilirubinemija

Zapletena beseda hiperbilirubinemija pomeni povišane vrednosti bilirubina v krvi. Bilirubin je pravzaprav odpadni proizvod, ki nastane pri razgradnji odmrlih rdečih krvnih telesc v jetrih, ko hemoglobin razpade. Jetra se bilirubina znebijo prek žolča. Žolč nastaja v žolčniku ter se nato izloči v tanko črevo, da bi razgradil maščobe pri prebavljanju. Bilirubin telo zapusti prek iztrebkov, ki jim da značilno rjavo barvo.

Če je v vaši krvi preveč bilirubina, katerega se jetra ne morejo učinkovito znebiti, se ta nabere v telesu in lahko povzroči rumene oči. Gre za bolezen, imenovano zlatenica, ki lahko nastane zaradi več razlogov.

rumene oči in z boleznimi povezane težave
Vzroki za povišane vrednosti bilirubina: žolčni kamni, vnetje žolčevoda in še marsikaj.

A kateri so vzroki, ki vplivajo na pojav hiperbilirubinemije?

Žolčni kamni: do žolčnih kamnov pride, ko se v žolčniku strdijo snovi, kot sta holesterol ali bilirubin, lahko pa so tudi rezultat zapleta vnetja žolčnika. Težavo prepoznate po bolečini v zgornjem desnem delu trebuha, bruhanju, splošnem slabem počutju in tudi rumenih očeh.

Gilbertov sindrom: gre za genetsko bolezen, zaradi katere jetra bilirubina ne predelajo ustrezno. To povzroči dvig ravni bilirubina v krvi in simptome, kot so zlatenica in s tem rumene oči, bruhanje, driska in slabost.

Nedelovanje jeter: Vsakršna težava, ki vpliva na jetra in s tem na odvajanje in procesiranje bilirubina, lahko povzroči dvig ravni bilirubina v krvi. Jetra lahko začnejo delovati slabše zaradi ciroze, raka na jetrih, genetskih stanj ali avtoimunih težav, kot je avtoimuni hepatitis. Tipični simptomi, ki se pri tem pojavijo, so zlatenica in z njo rumene oči, bolečina in oteklina v predelu trebuha, otečeni gležnji, izčrpanost, bruhanje, temen urin in srbeča koža.

Hepatitis: gre za virusno vnetje jeter, kar vpliva na procesiranje bilirubina, ki se posledično nabira v krvi. Hepatitis včasih ne povzroča nikakršnih simptomov, ko pa jih, so naslednji: zlatenica in rumene oči, izčrpanost, temen urin, bolečina v trebuhu, slabost in bruhanje.

Vnetje žolčevoda: če se žolčevod zamaši ali vname, se žolč ne more ustrezno izločati, zato lahko pride do povečanja ravni bilirubina. Prepoznate ga lahko po naslednjih simptomih: izločki blede barve, temen urin, zlatenica in rumene oči, srbenje, slabost, bruhanje in vročina.

Vnetje trebušne slinavke

Trebušna slinavka je organ, ki proizvaja encime, potrebne za prebavljanje. Če se trebušna slinavka vname, lahko pride do bolečine v trebuhu, pa tudi do blage zlatenice in s tem rumenih oči in kože. 

trebušna slinavka: znak za težave z njo so lahko tudi rumene oči
Trebušna slinavka: znak za težave z njo so lahko tudi rumene oči.

Leptospiroza

Leptospiroza je mišja mrzlica bakterijskega izvora. Povzroča jo bakterija Leptospira, z njo pa se lahko okužijo vse toplokrvne živali, tudi človek. Bolezen se prenaša z urinom glodavcev. Bakterija pri ljudeh in živalih prizadene ledvica in jetra. Tipična znaka okužbe sta temno rjav urin, glavobol, bolečine v mišicah in trebuhu, visoka vročina ter tudi rumene beločnice. Hkrati se lahko povečata tudi vranica ali jetra. 


Bolezni krvi

Če se rdeče krvničke ne razgrajujejo pravilno ali se bilirubin ne izloča pravilno, se lahko kot posledica pojavijo rumene oči. Pravzaprav lahko vsakršno stanje, ki vpliva na dolgoživost rdečih krvničk ali njihovo proizvodnjo, povzroči rumenkaste oči. 

Kaj pa rumene oči in zlatenica pri novorojenčkih?

Marsikateri novorojenček ima lahko v dnevih po rojstvu povečane ravni bilirubina v krvi, kar lahko privede do zlatenice, ki se kaže kot rumene oči in koža. Koža najprej porumeni na obrazu, obarvanost pa se premika navzdol proti nogam. Novorojenčki z zlatenico imajo tudi težave pri hranjenju in so večji zaspančki. Najpogosteje gre za začasno stanje, ki običajno mine samo od sebe v nekaj tednih.

To se zgodi zato, ker imajo novorojenčki več rdečih krvnih celic in jih hitreje razgradijo, česar pa jetra ne dohajajo, saj dosegajo samo 1 odstotek delovanja v primerjavi z odraslim.

zlatenica pri dojenčku lahko povzroči tudi rumene oči
Marsikateri novorojenček ima lahko v dnevih po rojstvu povečane ravni bilirubina v krvi.

Največkrat višje ravni bilirubina povzročijo zlatenico en do tri dni po rojstvu. Raven bilirubina lahko doseže najvišjo raven četrti ali peti dan, zlatenica pa običajno izgine v 2 tednih, ko jetra dozorijo.

Zlatenica pri novorojenčkih ni nedolžna. V skrajnih primerih lahko povzroči celo izgubo sluha, možganske poškodbe in napade. Pomembno je, da otroka pogosto hranite – tudi do 12-krat na dan, kar pomaga spodbujati redno peristaltiko črevesja, s čimer se bilirubin odstrani iz telesa.

Če se zlatenica pojavi v prvih 24 urah po rojstvu ali če so ravni bilirubina še posebej visoke ali ne začnejo padati same, lahko zdravniki posredujejo z zdravljenjem, kot na primer:

 • fototerapija
 • intravensko zdravljenje z imunoglobulini
 • transfuzija

Je rumene oči mogoče pozdraviti?

Rumenih oči se lahko znebite, če najdete vzrok, zaradi katerih se pojavljajo. Če imate žolčne kamne, ki so zamašili žolčevod, vam bo zdravnik morda predpisal zdravila ali opravil preprosto operacijo. Pri hepatitisu vam bo predpisal zdravila za boj proti virusu. Morda vam bo svetoval izogibanje alkoholu ali jemanje določenih zdravil.

V vsakem primeru čim prej poiščite pomoč zdravnika, če poleg rumenih oči opazite katerega od naslednjih simptomov, saj so lahko pokazatelj resne bolezni:

 • izguba apetita
 • krvavenje iz nosu
 • srbeča koža
 • šibkost in izčrpanost
 • izguba teže brez očitnega razloga
 • zatekanje nog
 • temen urin
 • bled izloček
 • nenavadna bolečina v sklepih in mišicah
 • spremembe v pigmentaciji kože
 • vročina
 • občutek slabosti
 • bruhanje

Če vas zanima še karkoli v zvezi z zdravjem oči, vas vabimo, da preberite naš blog z nasveti za zdrave oči.

Nazaj na vrh