Počena žilica v očesu: razlog za preplah?

Počena žilica v očesu: razlog za preplah?

Če ste prejeli udarec v oko, ni nič nenavadnega, če v očesu opazite popokane žilice. A počena žilica v očesu vas lahko tudi popolnoma preseneti. Ker pogosto ne povzroča bolečine ali nelagodja, je včasih prava uganka, zakaj se je pojavila. Res, da je lahko videti naravnost strašljivo, a ponavadi ni nevarna in izgine sama od sebe brez zdravljenja. Berite dalje in spoznajte, kakšni so lahko razlogi za krvavitev, kako se s težavo spopasti in kdaj je čas za obisk zdravnika.

počena žilica v očesu
Počena žilica v očesu je lahko videti precej strašljivo.

Kakšni so simptomi, kadar vam v očesu poči žilica

Krvavitev pod očesno veznico precej preprosto prepoznate, saj je v prizadetem očesu vidna razlita kri. Krvavi madež je ponavadi neostro omejen, kri pa je bodisi svetlo bodisi temno rdeče barve. V primeru hujše krvavitve je lahko rdeča celotna beločnica. Krvavitev in s tem rdeča barva sčasoma postopno izginjata in lahko se zgodi tudi, da beločnice za kratek čas postanejo rumene.

Počena žilica v očesu v večini primerov ne boli ter ne povzroči sprememb v vidu ali izcedka. Največja težava, ki jo občutite, je velikokrat zgolj neugodje ali občutek rezanja v prizadetem očesu.

Rekli bi torej lahko, da gre za težavo, ki je videti hujša, kot dejansko je. Razen v primeru ko jo spremljajo še drugi simptomi, ki bi lahko nakazovali na sistemske bolezni.

Počena žilica v očesu in vzroki, zaradi katerih se pojavlja

Razloge za pojav krvavitve v očesu bi lahko razdelili v dva sklopa: na travmatične in spontane oz. idiopatske.

Kot že ime pove, je za travmatično krvavitev kriva določena travma ali poškodba, ki botruje pojavu počene žilice v očesu. Med pogoste vzroke tako spadajo:

 • grobo mencanje oči,
 • poškodba očesa,
 • pojav tujka v očesu,
 • težave pri uporabi kontaktnih leč.
popokanja žilica v očesu zaradi mencanja
Pozor: žilica v očesu lahko poči tudi zaradi pregrobega mancanja.

Če si pogosto mencate oči, je prav, da razmislite o vzrokih, ki vas silijo, da to počnete. Morda vas mučijo suhe oči, morda je kriva alergija ali vnetje vek oz. blefaritis. Naštete tegobe povzročajo neugodje v očeh, ki ga pogosto nezavedno blažite z mencanjem, kar lahko ima za posledico popokane žilice v očesu.

Tudi neprimerna uporaba kontaktnih leč lahko botruje k pojavu krvavitve. Morda jo povzroči nesreča pri vstavljanju ali snemanju leče ali nečistoče na leči oz. morebitne napake na njeni površini. Neredko je lahko kriva tudi predolga uporaba leč, ki ni v skladu z navodili proizvajalca. Zavedati se namreč morate, da robovi leče sčasoma postanejo grobi, zato lahko hitro pride do nesreče.

počena žilica v očesu pri otroku
Če v očeh poči žilica, lahko čutite neugodje.

Drugi sklop vzrokov, zaradi katerih se lahko pojavi počena žilica v očesu, je idiopatski, kar pomeni, da je vzrok zanjo neznan. Po nekaterih ocenah naj bi v to skupino spadala kar polovica krvavitev v očesu. Pogosto se pojavi zaradi sprememb v krvnem tlaku v očesu. Do njih lahko pride v naslednjih primerih:

 • močno kašljanje,
 • eksplozivno kihanje,
 • dvigovanje težkega bremena,
 • napenjanje,
 • bruhanje.

Kdaj je počena žila v očesu znak sistemske težave?

Določene sistemske bolezni oz. težave so pomemben dejavnik tveganja, ki lahko pripelje do krvavitev v očesu. Naslednja stanja so pogost vzrok za počene žilice v očesu:

 • sladkorna bolezen,
 • hipertenzija ali visok krvni tlak,
 • hemofilija oz. druge težave s strjevanjem krvi,
 • jemanje zdravil proti strjevanju krvi zaradi srčno-žilnih bolezni.


Če se vam pogosto dogaja, da vas v ogledalu preseneti počena žilica, vam svetujemo, da se o tem posvetujete z zdravnikom. Pregled in krvni testi bodo pokazali, ali se razlog zanje skriva v sistemskih težavah, ki zahtevajo takojšnjo pozornost zdravnika.

Ali počena žilica v očesu zahteva zdravljenje?

Najpogosteje za popokane žilice v očesu posebno zdravljenje ni potrebno. Neugodje lahko blažite z ledenimi obkladki, ki jih polagate na zaprte oči. Občutek praskanja in suhosti lahko učinkovito omilijo kapljice za oči ali umetne solze, ki pomagajo tudi pri hitrejšem raztapljanju nastale krvavitve. Izberite take brez konzervansov, kot so npr. Thealoz Duo, da ne bi prizadetega očesa še dodatno razdražili.

počena žilica v očesu se lahko rešuje tudi s kapljicami za oči Thealoz Duo
Občutek praskanja pri počeni žilici lahko omilijo kapljice za oči Thealoz Duo.

Tudi če krvavitve ne boste posebej zdravili ali ji namenjali pozornosti, bo ta izginila sama od sebe – predvidoma v do dveh tednih.

Vseeno pa vsaka počena žilica v očesu ni nedolžna. Obrnite se na svojega zdravnika ob naslednjih težavah:

 • krvavitev v očesu, ki ne izgine niti po treh tednih
 • krvavitev v očesu, ki jo spremlja bolečina
 • izguba vida, vključno z zamegljenim vidom in občutljivostjo na svetlobo
 • ponavljajoče se krvavitve v očesu.


Kot že rečeno: posebno pozornost namenite pogostim krvavitvam v očesu, saj so lahko posledica določene bolezni. V tem primeru bo za izboljšanje stanja treba nasloviti sistemsko težavo. Zdravljenje bo tako odvisno od vzroka za pojav počenih žilic, ki ga bo ugotovil vaš zdravnik.

popokane žilice v očesu
Počena žilica v očesu: je razlog sistemska bolezen?

Razumljivo, da vam počena žilica v očesu lahko nažene strah v kosti, a naj vas še enkrat pomirimo: ponavadi razloga za preplah ni, sploh če krvavitve ne spremlja bolečina ali težave z vidom. Ni pa odveč, da se posvetujete s svojim zdravnikom, če vam žilica v očesu poči več kot dvakrat na leto. 


Zdravje oči in skrb zanje sta pomembna – vabimo vas, da si preberete nasvete o tem v naši zbirki člankov. Prijetno branje!

Nazaj na vrh