Gravesova bolezen in njen vpliv na oči

Gravesova bolezen in njen vpliv na oči

Težave s ščitnico so precej pogoste, saj naj bi v Sloveniji pestile od 200.000 do 300.000 ljudi. Mnogim se sprva niti sanja ne, da imajo bolezen ščitnice. Simptome, kot so razbijanje srca, potenje, utrujenost in nespečnost, pripisujejo popolnoma drugim tegobam.

Če vas je doletela Gravesova bolezen ali bazedovka, pri kateri ščitnica proizvaja preveč ščitničnih hormonov, vas bodo morda nekega dne v ogledalu presenetile izbuljene oči – značilen simptom te bolezni, ki lahko povzroči tudi suhe oči. Spoznajte podrobnosti in se poučite, kako ukrepati, da zaščitite oči in telo.

gravesova bolezen in izbuljene oči pri ženski
Gravesovo bolezen lahko povzroči tudi izbuljene oči.

Kaj je Gravesova bolezen ali bazedovka

Gotovo vam je znano, da je ščitnica žleza v obliki metulja, ki se nahaja ob sapniku tip pod adamovim jabolkom. Izloča ščitnične hormone, ki v telesu opravljajo številne pomembne naloge. Ste vedeli, da sodelujejo pri skoraj vseh presnovnih dogajanjih v telesu? Skrbijo tudi za prerazporejanje energije v različne dele telesa, človeške organe ter tkiva.

Če imate težave s ščitnico, se te lahko pojavijo iz dveh razlogov: ker vaša ščitnica izloča preveč hormonov ali ker jih izloča premalo. Prva težava se strokovno imenuje hipertiroidizem ali hipertiroza, druga pa hipotiroidizem ali hipotiroza.

Vzrokov za čezmerno delovanje ščitnice je več. Morda je vaša ščitnica preaktivna, ker se je na njej pojavilo novonastalo tkivo ali gomolj, ki je začelo izločati hormone. Poleg tega je lahko tudi vnetje razlog za ščitnico, ki izloča preveč hormonov. V redkih primerih je hipertiroidizem povezan z drugimi avtoimunskimi obolenji, predvsem s kožnim obolenjem vitiligom in obliko slabokrvnosti perniciozno anemijo.

Najpogostejši vzrok za hipertirozo oz. hiperaktivno ščitnico pa je avtoimunsko obolenje, imenovano bazedovka (Basedowova bolezen) oziroma Gravesova bolezen. Gre za obolenje, ki ga je prvi opisal Robert Graves v zgodnjem 19. stoletju, po katerem je dobilo tudi ime.

Gravesova bolezen je avtoimuno obolenje, ki se pojavi zaradi protiteles, ki napadejo receptorje v celicah ščitnice. Zanimivo je, da se protitelesa lotijo tudi površine celic, ki se nahajajo za očmi v zunanjih očesnih mišicah in obočesnem maščobnem tkivu. To je razlog, da se Gravesova bolezen lahko izrazi tudi na očeh.

Redkeje lahko bolezen prizadene tudi kožo, zlasti na sprednji strani nog.

Gravesova bolezen in pregled ščitnice
Bazedovka ali Gravesova bolezen – pogosta bolezen ščitnice.

Zakaj se Gravesova bolezen pojavlja?

Gravesovo bolezen torej sproži avtoimuni proces v imunskem sistemu. A kako ta poteka?

Ko se okužimo z virusi in bakterijami, jih imunski sistem napade s snovmi, imenovanimi protitelesa, ki jih proizvajajo krvne celice limfociti. Včasih pa imunski sistem pomotoma začne izdelovati protitelesa proti lastnim celicam.

Pri številnih avtoimunih boleznih protitelesa telesu lastne celice uničijo. Pri Gravesovi bolezni pa se zgodi ravno nasprotno. Protitelesa spodbudijo celice v prekomerno delovanje. Vežejo se na receptorje na površini ščitničnih celic ter jih stimulirajo, da začnejo prekomerno delovati in izločati ščitnične hormone. Pride do hiperaktivne ščitnice ali hipertiroidizma.

Strokovnjakom ni popolnoma jasno, zakaj pri nekaterih ljudeh pride to tovrstne avtoimune reakcije. Odkrili pa so, da obstaja kar nekaj dejavnikov tveganja, zaradi katerih obstaja večja možnost, da vas bo doletela Gravesova bolezen oz. bazedovka.

 • Starost: Gravesova bolezen se pojavlja pogosteje, če ste starejši od 40 let.
 • Spol: Kar petkrat večja verjetnost je, da se bo pri vas razvila bazedovka, če ste ženska – zlasti, če ste noseči.
 • Genetika: če ima kdo v družini težave s ščitnico, obstaja večja verjetnost, da bodo te doletele tudi vas.
 • Druge avtoimune bolezni: če imate še kakšno drugo avtoimuno težavo, npr. lupus, obstaja večja bojazen, da dobite tudi Gravesovo bolezen.
 • Kajenje: če kadite, tvegate, da se bo pri vas pojavila Gravesova bolezen: Možnost, da se razvije, je pri kadilcih dvakrat večja v primerjavi z nekadilci.
 • Stres: vloga stresa pri razvoju bazedovke še ni čisto pojasnjena, a obstaja sum, da neugodno vpliva na pojav bolezni.
gravesova bolezen se lahko pojavi kot posledica stresa pri ženski v postelji
Več možnosti za pojav Gravesove bolezni imate, če ste ženska v srednjih letih.

Kakšni so najpogostejši simptomi pri preveč delujoči ščitnici

Najpogostejši simptomi preveč delujoče ščitnice in s tem tudi Gravesove bolezni so:

 • izguba teže
 • srčne palpitacije oz. razbijanje srca
 • utrujenost
 • šibke mišice
 • razdražljivost
 • potenje in preobčutljivost na vročino
 • tresoče roke
 • driska in prebavne motnje
 • povečan apetit 
 • redčenje las
 • kratka sapa
 • težave s plodnostjo
 • spremembe v menstrualnem ciklu
 • omotica
 • hipertenzija (visok krvni tlak)
 • golša v predelu ščitnice

Pri Gravesovi bolezni se lahko pojavijo še dodatni simptomi, ki jih pri drugih tipih hipertiroze ni mogoče opaziti:

Gravesova oftalmopatija ali Gravesova orbitopatija: gre za simptom, ki prizadene oči in se kaže kot izbuljene oči. Če vas je doletela Gravesova oftalmopatija, morda čutite tudi pritisk okoli oči, oči so občutljive, vid pa slabši. Spremembe na očeh se pojavijo pri okoli tretjini bolnikov z Gravesovo boleznijo kot rezultat avtoimunega procesa, ki povzroča zatekanje okoli oči.

Ščitnična ali Gravesova dermopatija: pri hudi obliki bazedovke lahko pride do zadebelitve in rdečerjavega obarvanja kože, zatekanja in hudega srbenja. Težave se pojavljajo zlasti na mečih. Obolenje večinoma ni boleče. V redkih primerih lahko bolezen napreduje v akropatijo ali deformacije prstov na rokah in nogah. 

Če zdravnik ob opisanih simptomih posumi na čezmerno delovanje ščitnice, vas bo najprej napotil v laboratorij na odvzem krvi. Tam vam bodo izmerili raven ščitničnih hormonov v krvi ter morebitno prisotnost protiteles proti ščitničnemu tkivu. Morda bo zdravnik ob pregledu zatipal tudi povečano, tršo ščitnico ali zatrdline oz. gomolje.

Stanje ščitnice bo preveril tudi z ultrazvokom ali biopsijo.

gravesova bolezen in pregled z ultrazvokom
Zdravnik tirolog stanje ščitnice preveri tudi z ultrazvokom.

Gravesova orbitopatija pod drobnogledom

Kot že omenjeno, je Gravesova bolezen ščitnice edina oblika hipertiroidizma, ki jo lahko povezujemo z zatekanjem tkiv okoli očesa in pojavom izbuljenih oči. Če ste med tretjino tistih z Gravesovo boleznijo, ki jih doletijo spremembe na očeh ali Gravesova orbitopatija, vseeno obstaja le petodstotna možnost, da bo pri vas prišlo do hujšega vnetja tkiv okoli oči, ki bi lahko povzročilo resne in trajne težave z vidom.

Gravesova orbitopatija ali avtoimuno obolenje očesne votline prizadene zunanje očesne mišice in obočesno maščobno tkivo. Tkiva otečejo, postanejo pordela in vneta. Mišice se lahko tudi zadebelijo in zabrazgotinijo, kar lahko povzroči dvojni vid. Slepota v povezavi z Gravesovo orbitopatijo je izjemno redka. Nastane lahko kot posledica pritiska na vidni živec za očesom.

Gravesova bolezen in izbuljene oči pri moškem
Gravesova orbitopatija ali avtoimuno obolenje očesne votline prizadene zunanje očesne mišice.

Simptomi, povezani z očmi, se pri Gravesovi bolezni ponavadi ne začnejo hkrati z diagnozo bolezni. Pojavijo se lahko že malce pred njo ali po njej. A le redko do sprememb na očeh pride šele, ko mine veliko časa po diagnozi in zdravljenju. Pri nekaterih ljudeh z izbuljenimi očmi se hipertiroidizem celo sploh ne razvije, v redkih primerih pa pride do hipotiroze. Kako hude so vaše težave z očmi, sicer ni povezano s tem, kako močno obliko hipertiroidizma imate.

A kako boste prepoznali, da se pri vas začenjajo težave z očmi?

Glavni simptomi Gravesove orbitopatije so:

 • draženje v očeh,
 • rdeče oči,
 • suhe oči,
 • vnetje očesne veznice,
 • prekomerno solzenje,
 • otečene veke,
 • občutljivost na svetlobo,
 • izbuljene oči ali proptoza,
 • dvojni vid,
 • oteženo premikanje zrkla,
 • nepopolno zapiranje veke.
Gravesova bolezen i težave z očmi pri starejši ženski
Simptomi Gravesove bolezni, povezani z očmi, lahko načnejo kakovost življenja.

Ker lahko pri Gravesovi orbitopatiji zaradi avtoimunih procesov oči postanejo izbuljene, v redkih primerih pa je oteženo tudi zapiranje veke, so oči in njihova vlažnost precej na udaru. Če se vam oči zdijo suhe, pekoče in razdražene, vam svetujemo, da redno uporabljate kapljice za oči oz. umetne solze, da bi jih ustrezno navlažili in s tem preprečiti poškodbe očesne površine, ki se lahko pojavijo zaradi nezadostne vlažnosti. 

Bodite pozorni, da izberete kapljice brez konzervansov, saj so te do oči najbolj prijazne.

Idealen izbor so Thealoz Duo, ki vsebujejo edinstveno kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze – dveh sestavin, ki dokazano pomagata proti suhim očem. A ne samo da očem povrneta izgubljeno vlago, poškodovano očesno površino lahko do neke mere celo obnovita. Thealoz Duo so na voljo na povezavi in v vseh lekarnah po Sloveniji.

Kapljice za oči Thealoz Duo omilijo suhe oči
Kapljice za oči Thealoz Duo pomagajo omiliti težave s suhimi očmi pri Gravesovi bolezni.

Simptome težav z očmi lahko lajšate tudi z vlažnimi in hladnimi obkladki. Svetujemo vam, da na prostem oči zaščitite s sončnimi očali, saj so še posebej občutljive na sončno svetlobo in UV-sevanje.

Kakšno je zdravljenje, če je vaša diagnoza Gravesova bolezen

Izredno pomembno je, da pri Gravesovi bolezni dobro skrbite za svoje oči, a največ boste  naredili, če boste imeli pod nadzorom svojo ščitnico. Na voljo je kar nekaj oblik zdravljenja, glede katerih vam bo svetoval vaš zdravnik oz. zdravnica.

To so možnosti  zdravljenja, ki lahko pomagajo uravnati delovanje ščitnice, da ta začne izločati manj hormonov:

Antitiroidna zdravila ali tirostatiki: gre za zdravila, kot sta tiamazol in karbimazol, ki zavirajo nastajanje ščitničnih hormonov.

Radioaktivni jod: Za zdravljenje se pogosto uporablja apliciranje radioaktivnega joda. Ker se ta kopiči v ščitnici, s svojim sevanjem uničuje ščitnično tkivo.

Operacija: V redkih primerih, ko zdravljenje z zdravili ni uspešno, lahko celotno ščitnico ali samo njen del operativno odstranijo. V tem primeru je treba dosmrtno nadomeščati ščitnične hormone z ustrezno terapijo.

Pri zdravljenju simptomov vam lahko pridejo prav zdravila, imenovana beta blokerji, saj blokirajo vpliv, ki ga imajo ščitnični hormoni na vaše telo. Predpisal vam jih bo zdravnik po natančnem pregledu in posvetu. Bolje se boste počutili že po nekaj dneh jemanja, čeprav bodo v bistvu ravni ščitničnih hormonov ostale nespremenjene. Ta vrsta zdravil pomaga pri srčnih palpitacijah in visokemu krvnemu tlaku, poleg tega pa umiri tudi tresenje in razdražljivost.

Kot pri vseh avtoimunih obolenjih zdravniki tudi pri Gravesovi bolezni svetujejo izogibanje stresu ter zdravo prehrano in veliko gibanja na svežem zraku.

Gravesova bolezen je ena od bolezni ščitnice, ki se pojavi kot posledica hipertiroze ali pretiranega izločanja ščitničnih hormonov. Bolezen se lahko prikrade potihoma in na začetku povzroča le blage simptome. Zanimivo je, da lahko vpliva tudi na oči, kar je eden njenih prepoznavnih znakov. Bodite pozorni na svoje počutje in ob težavah z očmi pomislite tudi na ščitnico. Če vas zanima še kaj v zvezi z očmi, v branje priporočamo naš blog z nasveti za zdravje oči.

Nazaj na vrh