Dvojni vid ali diplopija: vzroki in zdravljenje

Dvojni vid ali diplopija: vzroki in zdravljenje

Dvojni vid ali diplopija pomeni težavo, ko vidite dve sliki enega samega predmeta. A kako lahko dvojna slika sploh nastane? Dvojno lahko vidimo zaradi vrste razlogov. Začasno se težava lahko pojavi zaradi hude utrujenosti ali preveč alkohola. V primeru, da se normalen vid ne vzpostavi hitro, čimprej poiščite zdravniško pomoč.

Vsako od obeh očes ustvari svojo sliko okolice, v kateri se nahajate. Možgani sliki združijo in okolico zaznajo kot eno samo jasno sliko – pod pogojem, da očesi dobro sodelujeta in učinkovito ustvarita globinsko percepcijo.

Če to sodelovanje karkoli zmoti, se lahko pojavi dvojni vid ali diplopija, kot se težava strokovno imenuje. Veliko je vzrokov, zaradi katerih lahko vidite dvojno. V nadaljevanju predstavljamo nekatera od stanj, ki lahko povzročijo dvojni vid. Bodite previdni: nekatere težave zahtevajo takojšnjo pomoč zdravnika, zato vam svetujemo, da se v primeru dvojnega vida vedno obrnete na svojega zdravnika.

dvojni vid ali diplopija
Dvojni vid ali diplopija se lahko pojavi iz številnih vzrokov.

Kakšni so občutki, če vidite dvojno?

Dvojna slika se lahko pojavlja na različne načine:

  • vodoravno: sliki se pojavljata ena poleg druge;
  • navpično: sliki se pojavljata ena nad drugo;
  • po diagonali: sliki sta pozicionirani diagonalno ena na drugo.

Obstajata dve vrsti diplopije: monokularna diplopija in binokularna diplopija. Katero vrsto dvojnega vida imate, bo vaš oftalmolog ugotovil s preprostim testom. Takrat ko se pojavi dvojna slika, vas bo prosil, da si pokrijete eno oko. Če dvojni vid izgine, medtem ko imate pokrito katerokoli od očes, imate binokularno diplopijo.

Če imate monokularno diplopijo, bo dvojna slika izginila, ko boste prekrili prizadeto oko, in se spet pojavila, ko boste prekrili zdravo oko. Praviloma je monokularna diplopija posledica lokaliziranih sprememb v očesu. Težave na nivoju možganov ali živcev so lahko vzrok za binokularno diplopijo. Enkrat ko vaš zdravnik ugotovi, katero vrsto diplopije imate, se lahko posveti iskanju vzroka.

Slika, če vas muči dvojni vid
Tako lahko vidite, če vas muči dvojni vid.

Kakšni so možni vzroki za monokularni dvojni vid?

Dvojni vid na enem očesu je manj pogost od dvojnega vida na obeh. Praviloma se pojavi zaradi težav, ki so doletele zgolj eno oko. Če vidite dvojno na eno oko, je verjetno ena slika jasna, druga pa motna ali sprana. V nadaljevanju najdete možne vzroke, ki lahko povzročijo dvojni vid samo na enem očesu.

Hud astigmatizem

Astigmatizem je napaka očesa, pri kateri lahko nepravilna oblika in ukrivljenost očesa povzročata moten in dvojni vid. Težava je znana tudi pod imenom cilindri. 

Keratokonus

Keratokonus pomeni težavo z ukrivljenostjo roženice. Ta se začne tanjšati in dobi obliko stožca. Ta sprememba lahko povzroči dvojni vid, slabšanje vida in občutljivost na svetlobo.

keratokonus in dvojni vid
Tudi keratokonus lahko povzroči dvojni vid.

Siva mrena ali katarakta

Leča v vašem očesu je običajno čista in prozorna. Če pa imate sivo mreno, leča sčasoma postane motna. To lahko povzroči težave z vidom, med katerimi je tudi dvojni vid. A tudi druge nepravilnosti leče, kot so nepravilen položaj ali oblika, lahko vplivajo na pojav dvojnih slik.

Pterigij

Pterigij  je videti kot rožnat in mesnat izrastek z razširjenimi žilicami na beločnici očesa, ki preraste roženico. Pterigij pravzaprav pomeni vraščanje veznice na površino roženice. Pri pacientih, ki so veliko izpostavljeni soncu, vetru, mrazu in vročini, je bolezen pogostejša. Povzroči lahko različne neprijetne simptome, tudi dvojni vid. 

Bolezen suhih oči

Vaše oči so prekrite z občutljivim solznim filmom, ki ga lahko iz ravnovesja spravi marsikaj. Suh zrak, veter ali pretirano delo za raznimi zasloni oz. različne sistemske bolezni ali zdravila ter staranje lahko škodujejo solznemu filmu.

Vse to ima za posledico pojav suhih oči. Ta očesna bolezen lahko povzroči različne neprijetne simptome, med katerimi je lahko tudi dvojni vid.

dvojni vid zaradi suhih oči
Bolezen suhih oči je lahko kriva za dvojni vid.

To so nekateri od možnih vzrokov za pojav binokularnega dvojnega vida

Če se pri vas pojavlja binokularni dvojni vid, bo ta izginil, če prekrijete katerokoli od očes. A zakaj do težave lahko pride? Preberite v nadaljevanju.

dvojni vid pri starejšem moškem
Pomembno je ugotoviti vzrok za pojav dvojnega vida.

Poškodba živca

Nežni in občutljivi živci v vaših očeh so odgovorni za posredovanje informacij med očmi in možgani. Če so ti živci poškodovani ali vneti, se lahko zgodi, da vidite dvojno.

Kap ali prehodni ishemijski napad

Pri kapi je potovanje krvi do možganov onemogočeno bodisi zaradi zamašene krvne žile ali krvavitve v možganih. To lahko povzroči tudi dvojni vid.

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen ali diabetes je resna sistemska bolezen, ki lahko povzroči poškodbe živcev, ki povzročajo dvojni vid in trajne težave z vidom. Če imate sladkorno bolezen, bodite posebej pozorni na težave s očmi, saj so te pri sladkorni bolezni pogoste in so lahko pogubne za vid.

Paraliza možganskega živca

Možganski živci potekajo po površini možganov in zgodi se lahko, da ti iz različnih razlogov postanejo paralizirani. Če pride do tega, se kot posledica lahko pojavijo težave z vidom, tudi dvojni vid. Bodite pozorni: med pogostimi vzroki za paralizo živca sta tudi visok krvni tlak in sladkorna bolezen.

Multipla skleroza

Multipla skleroza je avtoimuna bolezen, ki prizadene osrednji živčni sistem. Vpliva lahko tudi na živce v očeh in povzroči dvojni vid.

Miastenija gravis

Ta avtoimuna bolezen vpliva na komunikacijo med živci in mišicami po celem telesu, tudi v očeh. Če imate to bolezen, lahko oslabljenost očesnih mišic povzroči dvojni vid.

dvojni vid in miastenija gravis
Tudi oslabljenost očesnih mišic pri miasteniji gravis lahko povzroči dvojni vid.

Tumor v možganih

Tumor ali kakšna druga tvorba za očmi lahko vpliva na premikanje oči ali poškoduje vidni živec v očesu. Kot posledica se lahko pojavi dvojni vid.

Gravesova bolezen ali bazedovka

Gravesova bolezen je ime za težave s preveč aktivno ščitnico. Povzroči lahko kar nekaj težav z očmi, med drugim tudi dvojni vid.

Strabizem ali škiljenje

Škiljenje je pogost vzrok za dvojni vid, še posebej pri otrocih. Pri škiljenju obe očesi ne gledata v isto smer v istem trenutku. To vodi v številne težave z vidom in lahko celo povzroči izgubo vida. Težava zahteva čimprejšnji pregled pri oftalmologu.

škiljenje in dvojni vid
Škiljenje je pogost vzrok za dvojni vid, še posebej pri otrocih.

Kdaj obiskati zdravnika in kako ta postavi diagnozo?

Svetujemo, da se ob dvojnem vidu vedno obrnete na svojega zdravnika, saj ta simptom nakazuje na nenavadne procese v vaših očeh, možganih ali živčnem sistemu. Težavo je potrebno temeljito raziskati, zato da se ugotovi razlog. A naj vas pomirimo. V večini primerov gre za težavo, ki jo je mogoče zdraviti.

Določena stanja zahtevajo takojšnjo medicinsko pomoč zato, da preprečite trajno izgubo vida ali življenjsko ogrožajoče komplikacije.

Dvojni vid in zdravljenje: pregled najpogostejših praks

Zdravljenje dvojnega vida je v večini primerov učinkovito, če je jasen vzrok za njegov pojav. Pogosto simptom izgine, ko pravilno naslovimo vzrok težav in zdravimo bolezen, ki dvojni vid povzroča.

Najpogostejše vrste zdravljenja dvojnega vida vključujejo:

Korekcijske leče: težave z dvojnim vidom lahko omilijo posebne leče ali očala, ki s posebnimi prizmami pomagajo očem pri prilagoditi vid.

Preveza za oko: s prekrivanjem enega očesa se lahko na hitro reši dvojni vid. Ponavadi preveza ne predstavlja dolgoročne rešitve, vendar lahko pomaga, dokler se ta ne najde.

Vaje za oči: če vidite dvojno zaradi oslabljenih očesnih mišic, vam lahko pomagajo posebne vaje, da bi jim povrnili moč. Ko bodo mišice močnejše se bodo tudi težave z dvojnim vidom izboljšale.

Operacija: v nekaterih primerih vam pri dvojnem vidu ne pomaga drugega kot operacija, s katero se popravi telesni vzrok za pojav dvojnega vida.

Kapljice za oči: če se dvojni vid pri vas pojavlja zaradi suhih oči, se ga lahko rešite na preprost način – s kapljicami za oči ali umetnimi solzami, ki navlažijo očesno površino.

Priporočamo kapljice za oči Thealoz Duo, ki vsebujejo edinstveno kombinacijo trehaloze 3 % in hialuronske kisline, poleg tega pa v njih ni nobenih konzervansov, zato so do vaših oči še posebej prijazne.

kapljice za oči Thealoz Duo
Pri dvojnem vidu zaradi suhih oči lahko težavo malce omilijo kapljice za oči.

Če vas muči dvojni vid, naj vas še enkrat potolažimo: v veliki večini primerov gre za ozdravljivo težavo, za katero obstaja varno zdravljenje. V primeru dvojnega vida se vedno obrnite na svojega zdravnika. 


Če imate poleg dvojnega vida še kakšne druge težave z očmi, vas vabimo na naš blog, v katerem najdete številne uporabne informacije o zdravju in negi oči.


Nazaj na vrh