Bliskanje pred očmi: to so vzroki in rešitve

Bliskanje pred očmi: to so vzroki in rešitve

Se vam je na vsem lepem zabliskalo pred očmi? Do tega lahko pride zaradi tako banalnega vzroka, kot je mencanje oči. Seveda je normalno tudi, da vidite zvezde, če ste prejeli udarec. Ponavadi je bliskanje pred očmi nenevarno in vam zaradi njega ni treba posebej skrbeti, saj pogosto mine samo od sebe. A treba je vedeti, da je lahko v redkih primerih znanilec resnih težav z očmi, ki zahtevajo takojšen pregled pri zdravniku.

V nadaljevanju preverite simptome, ki lahko spremljajo bliskanje v očesu, in nakazujejo na resne očesne bolezni ali poškodbe.

bliskanje pred očmi pri mladi rjavooki ženski
Bliskanje pred očmi: večinoma je nenevarno, a je lahko tudi znanilec resnih težav z očmi.

Kako je videti bliskanje pred očmi

Bliskanje pred očmi se strokovno imenuje fotopsija, simptome pa bi lahko opisali z naslednjimi besedami:

  • snopi svetlobe pred očmi,
  • barvni obroči pred očmi,
  • bliski svetlobe,
  • iskrice pred očmi.


Tovrstne motnje vida se običajno pojavijo zaradi fizičnega pritiska na oko, npr. mencanja oči ali sunkovitega kihanja, a kot že omenjeno, v redkih primerih lahko pomenijo simptom resne zdravstvene težave.


Vzroki, zaradi katerih se bliska pred očmi

V grobem lahko rečemo, da se bliskanje v očesu pojavi takrat, kot je očesna mrežnica stimulirana. A kakšen je mehanizem, ki sproži pojav iskrenja pred očmi? 

Mrežnica se nahaja v zadnjem delu očesnega zrkla in je izjemno občutljiva za svetlobne dražljaje. Ko nanjo pade svetloba, ta o videnem pošlje informacijo možganom prek vidnega živca. Možgani nato sporočilo sprocesirajo in vam sporočijo, kakšna podoba je pred vami.

Kadar se vam zabliska pred očmi, pa vaše mrežnice ne stimulira vidna svetloba, ampak nekaj drugega. Velikokrat gre za že omenjeni fizični pritisk (mencanje oči, kihanje, udarec v glavo) ali zdravstveno težavo, ki je doletela mrežnico. Iskrenje pred očmi se lahko pojavi tudi zaradi nizkega krvnega tlaka ali migren. V nadaljevanju vam predstavljamo pregled najpogostejših stanj, katerih posledica je lahko bliskanje pred očmi.

Bliskanje pred očmi pri starejši gospe
Iskrenje pred očmi se lahko pojavi tudi zaradi nizkega krvnega tlaka ali migren.

Odstop steklovine

Steklovina je prozorna želatinasta snov v očesu, ki se nahaja pred mrežnico in za lečo. S staranjem se v steklovini zmanjša vsebnost vode, kolagenske molekule pa se zlepljajo, kar povzroči krčenje steklovine. Iz tega razloga se lahko na posameznih mestih stik med steklovino in mrežnico prekine – steklovina se loči oz. odstopi od mrežnice. Težavo spremljajo simptomi, kot so nenaden pojav motnjav v vidnem polju, občutek gledanja skozi pajčevino in bliskanje pred očmi.

A zakaj je med simptomi tudi bliskanje pred očmi? Ko zunanji del steklovine odstopi od mrežnice, lahko za sabo povleče tudi membrano, občutljivo za svetlobo – še posebej na mestu, kjer je steklovina močno pritrjena na mrežnico. Na teh mestih vlečenje steklovine stimulira mrežnico. Stimuliranje povzroči občutek svetlobnih bliskov, saj možgani vse stimulirane signale iz mrežnice tolmačijo kot svetlobo.

Odstop steklovine je del običajnega staranja očesa in ne povzroča izgube vida. A obstaja majhno tveganje, da po odstopu steklovine pride do natrganja mrežnice, kar lahko pripelje do odstopa mrežnice, ki je resno zdravstveno stanje.

pregled, ki ugotavlja vzroke za bliskanje pred očmi
Zdravnik oceni, ali je mogoča laserska odstranitev motnjav zaradi odstopa steklovine.

Zdravljenje

Odstop steklovine ne boli in sam po sebi ni nevaren za vid. Posebnega zdravljenja zanj ni, težave pa so ponavadi prehodne narave. Če pa so motnjave tako velike, da so skrajno moteče, je rešitev lahko laserska odstranitev. Ali je takšno lasersko zdravljenje pri vas mogoče izvesti, je odvisno od velikosti in položaja motnjav, kar oceni očesni zdravnik s pregledom. 


Odstop mrežnice

Mrežnica, ki je močno občutljiva za svetlobo, leži v zadnjem delu očesa in je odgovorna za posredovanje vidnih sporočil možganom. Ponavadi se najprej zgodi raztrganina mrežnice, ki lahko vodi v odstop mrežnice. Če mrežnica odstopi, se premakne s svojega položaja. Brez takojšnjega zdravljenja lahko povzroči delno ali popolno izgubo vida v prizadetem očesu.

Raztrganino mrežnice ali njen odstop boste prepoznali po naslednjih simptomih:

  • bliskanje pred očmi,
  • temna zavesa, ki prekriva vidno polje,
  • povečano število motnjav v vidnem polju (majhne črne pike pred očmi).


Če imate katerega koli od navedenih simptomov, morate v naslednjih 24 urah poiskati zdravniško pomoč. To je še posebej pomembno, če v vidnem polju zaznate temno "zaveso", ki vam zastira pogled.

Odstop mrežnice se pogosteje zgodi, če ste starejši od 50 let ali če je že kdo v vaši družini imel to težavo. Dejavnik tveganja je tudi ukvarjanje s kontaktnimi športi, pri katerih lahko pride pride do poškodbe očesa. Še en vzrok za odstop mrežnice je lahko tudi huda kratkovidnost.

Zdravljenje

Ponavadi se odstop mrežnice rešuje s kirurškim posegom. Če je raztrganina mrežnice manjša, se operacija lahko opravi tudi ambulantno.

Shema: prikaz odstopa mrežnice, ki lahko povzroči bliskanje pred očmi
Tudi odstop mrežnice lahko povzroči bliskanje pred očmi.

Starostna degeneracija rumene pege

Starostna degeneracija rumene pege je degenerativna očesna bolezen, ki prizadene tisti del mrežnice, ki je najbolj občutljiv za svetlobo in omogoča oster vid – rumeno pego. Bolezen je glavni vzrok za trajno izgubo vida pri starejših od 60 let. 

Z leti rumeno pego torej doletijo degenerativni procesi, katerih simptom je lahko tudi bliskanje pred očmi. Pojavlja se predvsem pri mokri obliki bolezni, ki jo spremljajo še drugi simptomi, npr. svetlobni krogi, iskrice in pulzirajoča svetloba pred očmi.

Zdravljenje

Starostna degeneracija rumene pege je neozdravljiva bolezen, a obstaja kar nekaj možnosti za upočasnitev napredovanja bolezni. Pri mokri obliki vam bo zdravnik morda predpisal injekcije, ki se aplicirajo neposredno v oko, druga možnost zdravljenja pa se imenuje fotodinamična terapija. 

Če so vam bolezen že diagnosticirali, lahko njen razvoj upočasnite tudi z zdravo prehrano. Številne raziskave so pokazale, da prehrana, bogata z vitamini in minerali, ščiti oči pred resnimi boleznimi. Ker pa je vse potrebne minerale in hranila pogosto težko v telo vnesti zgolj s hrano, vam bodo zdravniki morda svetovali uživanje prehranskih dopolnil, ki bodo nadomestili pomanjkanje vseh za oči pomembnih hranil.

Sestava prehranskega dopolnila za oči Nutrof Total je rezultat številnih študij očesne nutricionistike, zato je idealno kot preventiva ali pomoč pri upočasnitvi napredovanja starostne degeneracije rumene pege. Dodatek je bogat z vsemi vitamini, minerali in omega-3 maščobnimi kislinami, ki dokazano pomagajo pri tej degenerativni očesni bolezni.

Nutrof Total je preventiva pred pojavom starostne degeneracije rumene pege
Nutrof Total je odlična preventiva pred pojavom starostne degeneracije rumene pege.

Retinalna migrena

Retinalna migrena je vrsta migrenskega napada, ki lahko povzroči začasno izgubo ali bliskanje pred enim očesom. Tovrstne epizode vas lahko precej prestrašijo, vendar ponavadi niso nevarne in hitro minejo, normalen vid pa se v celoti povrne.

Za očesno migreno so značilni naslednji simptomi:

  • delna ali popolna izguba vida na enem očesu,
  • glavobol, do katerega lahko pride pred, med ali po težavah z vidom.

Simptomi ponavadi minejo v roku ene ure. Napadi retinalne migrene se lahko ponavljajo vsakih nekaj mesecev, in to večinoma vedno na enem očesu.

Razlog, zaradi katerega se pojavi retinalna migrena, je neznan, domneva pa se, da je zanjo krivo zoženje žilic, ki kri dovajajo do mrežnice, ali so del očesnega ciliarnika.

Podobno kot druge tipe migren tudi retinalno sproži nek dejavnik iz okolja, npr. stres, visok krvni tlak, kajenje, pa tudi dolgotrajno gledanje v različne zaslone.

bliskanje pred očesom in retinalna migrena pri mladi ženski
Napadi retinalne migrene se lahko ponavljajo, in to večinoma vedno na enem očesu.

Zdravljenje

Pri zdravljenju retinalne migrene se je bolje kot na uporabo zdravil treba osredotočiti na prepoznavanje sprožilcev, ki pri vas povzročijo napad migrene. Morda vam bo pomagalo, če si boste zapisovali, kdaj vas je napad doletel in kaj ste počeli, preden je prišlo do njega. Morda boste v prihodnosti napad lahko preprečili, če boste vedeli, kaj jih povzroča.

Sicer pa vam zdravnik lahko za lajšanje težav predpiše tudi kar nekaj zdravil, zato je najbolje, da se o svojih težavah posvetujete z njim. 


Optični nevritis

Optični nevritis je vnetno stanje, pri katerem je tarča vidni živec. Pogosto se pojavi kot eden od prvih simptomov multiple skleroze. Če imate optični nevritis, vas lahko doleti iskrenje pred očmi ali bliskanje, zlasti ko premikate oči. Drugi simptomi so še bolečina, slabše zaznavanje barv in izguba vida, ki lahko traja tudi do 10 dni.

Zdravljenje

Ponavadi optični nevritis mine sam od sebe. Če se je pojavil kot posledica kakšne druge bolezni, se je treba najprej posvetiti zdravljenju te težave. Sicer se optični nevritis najpogosteje zdravi s kortikosteroidi, ki v telesu preprečujejo vnetja.


Bliskanje pred očmi je najpogosteje nenevarna težava, čeprav zna človeka dodobra prestrašiti. Če vas doleti, razmislite, kaj bi lahko bilo krivo, in se o vsem posvetujte z osebnim zdravnikom, zlasti če ga občutite pogosto. Če pa vas mučijo še kakršne koli druge težave z očmi, vas vabimo, da pokukate v našo zbirko nasvetov za zdrave oči.

Nazaj na vrh