
Rumena pega ali makula je najbolj občutljiv del mrežnice, zaradi katerega lahko zaznavamo barve in razlikujemo podrobnosti, potrebne za branje, pisanje in prepoznavanje obrazov. Precej pomemben del očesa, kajne?
Predstavljajte si, da je oko kot fotoaparat, rumena pega ali makula pa je osrednji in najpomembnejši del objektiva, ki vam pomaga videti drobne podrobnosti. Ko pride do starostne degeneracije makule (SDM), je podobno, kot da bi ta osrednji del leče začel propadati, kar vpliva na to, kako vidite svet – še posebej tisto vidno polje, ki ga uporabljate pri branju, vožnji in prepoznavanju obrazov. Preostali del mrežnice skrbi za periferni ali stranski vid.
Starostna degeneracija makule (SDM) je pogosta očesna bolezen, pri kateri propadajo živčne celice (fotoreceptorji) v rumeni pegi, kar vodi v izgubo centralnega vida. V zgodnjih fazah je SDM skoraj neopazna, z malo simptomi. Šele v napredovali fazi bolezni postanejo podrobnosti pri branju, vožnji ali prepoznavanju obrazov nepravilne, zabrisane ali nevidne, saj pogled naravnost ne zazna več jasne slike.
Bolezen v začetni fazi ne povzroča opaznih težav. Ko napreduje, pa se lahko pojavijo naslednji simptomi:
SDM redko vodi v popolno slepoto, saj običajno ne prizadene perifernega vida. To pomeni, da večina bolnikov ohrani sposobnost orientacije v prostoru in samostojnega opravljanja večine vsakodnevnih opravil. Kljub temu pa lahko izguba centralnega vida močno vpliva na kakovost življenja, saj oteži branje, prepoznavanje obrazov in druge dejavnosti, ki zahtevajo natančen vid.
Vzroki za nastanek SDM še niso povsem raziskani, vendar obstajajo številni dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za razvoj te bolezni. SDM je pogostejša pri ženskah, vendar lahko prizadene vsakogar. Ključni dejavniki, ki povečajo možnost za nastanek SDM so:
Zavedanje o teh dejavnikih tveganja lahko pripomore k zgodnjemu odkrivanju bolezni in preventivi, kar je ključnega pomena za ohranjanje dobrega vida.
Zgodnje odkrivanje in obravnava SDM lahko pripomore k upočasnitvi njenega napredovanja ali celo ustavitvi2. Glede na stopnjo bolezni vam lahko specialist oftalmolog predpiše zdravljenje z injekcijami, ki se aplicirajo v oko, ali lasersko zdravljenje.
Za samopregledovanje si lahko pomagate z Amslerjevo mrežo, ki vam omogoča, da preverite morebitne spremembe vida. Pomembno pa je vedeti, da negativen rezultat testa ne pomeni, da bolezni ni, saj začetna faza SDM pogosto poteka brez očitnih simptomov. Ta test je izobraževalne narave, saj lahko diagnozo postavi zgolj zdravnik oftalmolog.
To je preprosto orodje, s katerim lahko zaznate morebitne deformacije ali spremembe v vašem vidu oziroma očeh.

Če črte niso povsem ravne ali je mreža nepravilne oblike, ali če določeni deli mreže manjkajo, se morate takoj posvetovati z vašim izbranim specialistom oftalmologom.
Trenutno ne poznamo zdravila, ki bi preprečilo nastanek starostne degeneracije rumene pege. Zato lahko predvsem z zdravim življenjskim slogom brez kajenja, z urejenim krvnim tlakom in ravnijo holesterola, zdravo prehrano in ustrezno zaščito oči pred sončnimi žarki veliko naredite za preventivo in pomembno prispevate k preprečevanju bolezni.
Prehrana ima pomembno vlogo pri SDM. Raziskave so pokazale, da lahko nekatera hranila ustavijo napredovanje SDM, saj delujejo kot naravna zaščita mrežnice3. Med temi hranili sta dva ključna karotenoida – lutein in zeaksantin.
Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki zaužijejo več kot 10 mg luteina in 2 mg zeaksantina na dan, boljši vid, so manj občutljivi na svetlobo in so izpostavljeni manjšemu tveganju za razvoj SDM7–10. Žal povprečna prehrana v razvitem svetu zagotavlja le približno 3 mg luteina in zeaksantina dnevno, kar je precej manj od priporočljivih količin11, 12.
Če vam ne uspe zaužiti dovolj živil, bogatih s temi hranili, ali če si težko pripravljate vsak dan svežo hrano, razmislite o jemanju kakovostnega prehranskega dopolnila za oči.
Pri izbiri prehranskega dopolnila je pomembno, da vsebuje vsa ključna hranila, ki jih vaše oči potrebujejo, v zadostnih količinah. Pri tem je še posebej pomembno, da prehransko dopolnilo vsebuje točno 10 mg luteina in 2 mg zeaksantina. Kakovost prehranskih dopolnil se zelo razlikuje med različnimi proizvajalci, zato se priporoča izbira tistih, ki jih priporočajo oftalmologi ali farmacevti v lekarni.
| Lutein in zeaksantin | na 100 g |
|---|---|
| ohrovt | 39,5 mg |
| špinača | 12 mg |
| brokoli | 2,4 mg |
| bučke | 2,1 mg |
| koruza | 1,8 mg |
| grah | 1,3 mg |
| Vitamin D | na 100 g |
|---|---|
| ribje olje iz jeter trske | 250 µg |
| losos | 16 µg |
| sardine | 11 µg |
| navadni tun | 5 µg |
| potočna postrv | 4 µg |
| jajca | 3 µg |
| margarina | 3 µg |
| Resveratrol | na 100 g |
|---|---|
| grozdje | 0,16–0,78 mg |
| vino | 0,01–1 mg |
| Vitamin C | na 100 g |
|---|---|
| acerola | 1300 mg |
| šipek | 1000 mg |
| črni ribez | 160–200 mg |
| peteršilj | 160–200 mg |
| rdeča paprika | 160–200 mg |
| zelena paprika | 100–150 mg |
| črna redkev | 100–150 mg |
| kivi | 70–100 mg |
| Vitamin E | na 100 g |
|---|---|
| sončnično olje | 55–80 mg |
| ostala rastlinska olja | 10–30 mg |
| margarina | 6–40 mg |
| sadje in zelenjava | 0,8–2 mg |
| Omega-3 | na 100 g |
|---|---|
| orehovo olje | 12 mg |
| olje oljne ogrščice | 8 mg |
| olje pšeničnih kalčkov | 6–7 mg |
| ribje olje | 1–1,5 mg |
| margarina in koruza | 0,5–1 mg |
| Cink | na 100 g |
|---|---|
| ostrige | 80 mg |
| francoski siri | 7–10 mg |
| govedina | 5–6 mg |
| jajca | 1–2 mg |
| Baker | na 100 g |
|---|---|
| drobovina | 15 mg |
| školjke | 4–10 mg |
| suho sadje | 1 mg |
| meso | 0,3–0,5 mg |
| ribe | 0,3–0,5 mg |
| Selen | na 100 g |
|---|---|
| ribe | 30–40 mg |
| jajca | 20 mg |
| meso | 6–10 mg |
| sir | 5 mg |
Ob prijavi na novičke se strinjate z našo politiko zasebnosti.
© 2025 Mojeoko. Vse pravice pridržane.
Izdelava spletnih strani qStom.si
Oblikovanje Starfinity