Kako pomanjkanje vitamina D škodi očem
04. 05. 2022

Pomanjkanje vitamina D škodi tudi očem

Vitamin D že vsaj 15 let fascinira znanstveno in medicinsko skupnost, prehrambeno industrijo in splošno javnost. To se kaže v eksploziji znanstvene literature, poskoku v številu testov za ugotavljanje pomanjkanja vitamina D in prodaji vitamina D kot prehranskega dodatka. V zadnjem času je njegova priljubljenost še narasla, saj ga za krepitev imunskega sistema priporoča medicinska stroka. Kakšno vlogo pa ima pomanjkanje vitamina D pri zdravju oči?

Berite dalje za več informacij o tem, kako lahko vitamin D pripomore k ostremu vidu in zdravim očem.

pomanjkanje vitamina D pri ženski, zato se sonči na plaži
Sonce je primarni vir vitamina D.

Vseprisoten vitamin D, a večina ga ima v krvi premalo

Trenutno nas z vseh strani bombardirajo s podatkom, da ima večina Evropejcev pomanjkanje vitamina D. Če pomislimo, da vitamin D v prvi vrsti pridobimo na soncu, nas ta ugotovitev ne more presenetiti. Izogibamo se sončnim žarkom, kožo mažemo s kremami za sončenje in jo pokrivamo z oblačili. Zaradi bojazni pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov smo se premalo zavedali, za kaj vse vitamin D koristi

shema: vzroki za pomanjkanje vitamina D
Vzroki za pomanjkanje vitamina D (vir 1).

A kolikšno količino vitamina D v krvi moramo imeti, da dobimo diagnozo pomanjkanje vitamina D? Mnenja o tem so deljena tudi med stroko, a nekako je obveljala spodnja tabela:

tabela: priporočene ravni vitamina D v krvi, med njimi tudi pomanjkanje vitamina D
Priporočena količina vitamina D v krvi.

Zakaj je vitamin D postal superzvezda med vitamini – tudi tistimi za oči

Poleg ugodnega vpliva vitamina D na kosti in zobe ter imunski sistem vse več študij potrjuje, da je pomanjkanje vitamina D povezano z nekaterimi boleznimi, npr. avtoimunimi, kožnimi, srčno-žilnimi, sladkorno boleznijo, določenimi vrstami raka, depresijo in demenco.

Pred kratkim so znanstveniki odkrili, da se tudi v očeh nahaja receptor za vitamin D, imenovan VDR. To jim je dalo misliti, da bi bil lahko vitamin D koristen pri nekaterih očesnih boleznih, npr. starostni degeneraciji makule in diabetični retinopatiji. Znanstveniki predvidevajo, da vitamin D pripomore k zdravju oči in ščiti pred nastankom določenih očesnih bolezni zlasti zaradi njegovih protivnetnih učinkov.

Vse o pomanjkanju vitamina D in starostni degeneraciji rumene pege

Starostna degeneracija rumene pege (makule) je v zahodnem svetu najpogostejši vzrok slepote pri ljudeh, starejših od 50 let. Bolezen se pojavi kot rezultat več okoljskih in genetskih dejavnikov, pri katerih prednjačijo starost, ženski spol, prekomerno sončenje, uživanje alkohola, kajenje in prehrana z malo antioksidanti. 

Vlažna degeneracija rumene pege nastane, kadar v predelu rumene pege rastejo nenormalne žilice in povzročijo zamegljen in nenatančen vid ali celo hitro izgubo centralnega vida. Velika večina primerov degeneracije rumene pege pa je suha, pri kateri se pojavi stanjšanje ali obraba tkiva rumene pege ali pa nenormalni rumeni depoziti, imenovani druze.

pomanjkanje vitamina D lahko privede do starostne degeneracije rumene pege, npr. pri ženski na sliki
Pomanjkanje vitamina D lahko privede do starostne degeneracije rumene pege.

Pomanjkanje vitamina D in starostna degeneracija makule pod drobnogledom znanstvenikov

Znanstveniki so v zadnjih desetih letih v številnih študijah raziskovali, kako na pojav starostne degeneracije rumene pege vpliva pomanjkanje vitamina D. Ena od študij je ugotovila, da imajo ženske, mlajše od 75 let, z dovolj vitamina D v krvi kar 48 % manjšo možnost za pojav starostne degeneracije rumene pege (vir 2).

V korejski študiji je bilo ugotovljeno, da ima vitamin D ključno vlogo pri zaviranju napredovale starostne degeneracije rumene pege, zlasti pri moških (vir 3).

Pomanjkanje vitamina D so v eni od študij povezali tudi z razraščanjem nenormalnih žilic v predelu rumene pege oz. z vlažno degeneracijo rumene pege. Ugotovili so, da nižje količine vitamina D v krvi bolj vplivajo na pojav vlažne degeneracije kot suhe, najverjetneje zaradi tega, ker vitamin D preprečuje neovaskularizacijo oz. nastajanje novih žilic (vir 4).

V zanimivi študiji o vplivu pomanjkanja vitamina D na oči pri enojajčnih dvojčkih so ugotovili, da pri dvojčkih, ki zaužijejo več hrane, bogate z vitaminom D, starostna degeneracija rumene pege poteka v blažji obliki (vir 5).

Tudi nedavna raziskava z Japonske je razkrila, da je nizek vnos vitamina D povezan s pojavom vlažne starostne degeneracije rumene pege. V raziskavi so izpostavili tudi druga hranila, ki pozitivno vplivajo na oči, npr. cink, vitamin C ter omega-3-maščobne kisline (vir 6).

Prav vitamin D, omenjena hranila in dodatno še resveratrol, lutein in zeaksantin so združeni v kapsuli prehranskega dopolnila za oči Nutrof Total, ki zagotavlja vse potrebne hranljive snovi za ohranjanje zdravja oči. 

pomanjkanje vitamina D za zdravje oči lahko reši Nutrof Total
Nutrof Total vsebuje vitamin D in še druga hranila, ki ugodno vplivajo na zdravje oči.

Kako lahko vitamin D koristi tudi pri diabetični retinopatiji

Sladkorna bolezen ne prizanese nobenemu delu očesa. Diabetična retinopatija je eden najpogostejših zapletov sladkorne bolezni, pri kateri pride do poškodbe mrežnice ali retine. Sladkorna bolezen namreč povzroča težave s kapilarami, zato je v očesu posebej prizadeta mrežnica, ki ima veliko število kapilar oz. majhnih krvnih žil.

Lahko se zgodi, da postanejo kapilare v očesni mrežnici prepustne zaradi povišane stopnje sladkorja v krvi, posledica pa je oteklina (edem) v centru očesa na področju rumene pege, kar vpliva na vid.

Zaradi dolgoletne sladkorne bolezni lahko pride tudi do zamašitve krvnih žilic očesa. Iz tega razloga v očesu nastanejo nove krvne žilice z nestabilno žilno steno, ki pogosto poči in povzroči krvavitve v očesu. Bolniki to opazijo kot nenadno poslabšanje vida ali občutek, kot bi se jim spustila megla pred očesom.

Kako sta povezana pomanjkanje vitamina D in diabetična retinopatija?

V zadnjem času je več študij potrdilo povezavo med količino vitamina D v krvi in sladkorno boleznijo tipa 1 in 2 ter s tem povezano diabetično retinopatijo in vse so prišle do podobnih zaključkov.

Raziskave (vir 7, 8) so pokazale, da je tveganje za pojav diabetične retinopatije večje pri pomanjkanju vitamina D v krvi, poleg tega pa napredovalo diabetično retinopatijo dodatno poslabša premalo vitamina D v krvi.

Znanstveniki predvidevajo, da igra pri tem ključno vlogo blagodejen učinek vitamina D na imunski sistem in njegove protivnetne lastnosti.

Presenetljiva povezava: pomanjkanje vitamina D in suhe oči

Obstaja kar nekaj študij o vplivu vitamina D na suhe oči (vir 9). Še vedno ni popolnoma jasno, ali lahko dodajanje vitamina D prepreči pojav bolezni suhih oči, vsekakor pa raziskave nakazujejo, da lahko precej omili simptome.

Znanstveniki že lep čas opažajo, da so tisti s pomanjkanjem vitamina D bolj nagnjeni k pojavu suhih oči. Poleg tega je pomanjkanje vitamina D povezano tudi s povečano slanostjo solz in motnjami v solznem filmu, kar povzroča bolezen suhih oči.

Rešitev je ali dodajanje sončnega vitamina ali preživljanje časa na soncu v varnem delu dneva. Vitamin D naj bi tako spodbudil izločanje solz, zmanjšal vnetje očesne površine in celo izboljšal učinek zdravil za suhe oči (vir 10).

pomanjkanje vitamina D in suhe oči pri moškem v pisarni
Pomanjkanje vitamina D lahko vpliva na pojav suhih oči.

Kako se lahko pomanjkanje vitamina D pri otrocih izrazi na vidu (vir 11)

Kratkovidnost pri otrocih je danes precej bolj pereča težava, kot je bila v prejšnjem stoletju. Večina najprej pomisli, da sta kriva televizija in računalnik, a znanstveniki so prišli do zanimivega spoznanja.

V več študijah je bilo dokazano, da obstaja povezava med časom, ki ga otroci preživijo zunaj v naravi, in pojavom kratkovidnosti. Pri tistih otrocih, ki veliko časa preživijo v zaprtih prostorih, je verjetnost, da bodo potrebovali očala zaradi kratkovidnosti, kar petkrat večja (vir 12).

Znanstveniki za zdaj še ne poznajo natančnega razloga, zakaj je čas, preživet v naravi, tako blagodejen za oči. Domnevajo pa, da je ključna izpostavljenost soncu in posledično tvorba vitamina D (vir 13). Dnevna svetloba poleg tega spodbudi nastajanje dopamina v očeh, kar lahko prepreči abnormalno rast očesa v smeri, značilni za kratkovidnost.

otroci v naravi: način, kako preprečiti pomanjkanje vitamina D
Čas, preživet v naravi, je blagodejen za otroške oči.

Poskrbite za zdravo količino vitamina D v krvi

Pokazali smo, kako znanstveniki iz študije v študijo prihajajo do spoznanja o pomenu vitamina D za zdravje oči. A kako doseči zadovoljivo raven vitamina D v krvi?

Svetujemo, da najprej poskusite z dobrim starim soncem in lovljenjem sončnih žarkov. Dovolj je že, če med 10. in 15. uro za od 5 do 30 minut soncu nastavite roke in noge, da bi preprečili pomanjkanje. Sploh otroke napodite ven, da se poleg sonca naužijejo tudi svežega zraka in športnih aktivnosti. Študije so pokazale, da lahko 3 tedne 30-minutnega sončenja celega telesa na dan enačimo z vsakodnevnim uživanjem 10.000 enot prehranskega dodatka vitamina D. Zaloga zadostuje za do 6 mesecev. Težava se v Evropi pojavi pozimi, ko sonca ni dovolj.

Pomaga lahko tudi hrana, bogata z vitaminom D. A kje najdemo vitamin D? Če imate premalo vitamina D, naj se na vašem krožniku čim večkrat znajdejo mastne ribe, npr. sardele, losos in skuše, jetra, rdeče meso in jajčni rumenjaki.

Sicer pa zdravniki pri pomanjkanju in hudem pomanjkanju vitamina D svetujejo dodatek vitamina D3 v obliki prehranskega dopolnila. Če želite poleg tega še dodatno podpreti zdravje oči, svetujemo uživanje prehranskega dopolnila za oči Nutrof Total, ki s številnimi hranili celovito pomaga do ostrega vida in zdravih oči.

 • Vir 1 – Vitamin D for health: a global perspective. (mayoclinicproceedings.org) 
 • Vir 2 – CAREDS Study Group. Vitamin D status and early age-related macular degeneration in postmenopausal women. (PubMed.gov)
 • Vir 3 – Inverse relationship between high blood 25-hydroxyvitamin D and late stage of age-related macular degeneration in a representative Korean population. (iovs.arvojournals.org)
 • Vir 4 – Vitamin D deficiency in neovascular versus nonneovascular age-related macular degeneration. (journals.lww.com/retinajournal) 
 • Vir 5 – Smoking, dietary betaine, methionine, and vitamin D in monozygotic twins with discordant macular degeneration: epigenetic implications. (PubMed.gov)
 • Vir 6 – Dietary n-3 Fatty Acid, α-Tocopherol, Zinc, vitamin D, vitamin C, and β-carotene are Associated with Age-Related Macular Degeneration in Japan. (PubMed.gov)
 • Vir 7 – Lower levels of 25-hydroxyvitamin D3 are associated with a higher prevalence of microvascular complications in patients with type 2 diabetes. (PubMed.gov)
 • Vir 8 – Vitamin D Deficiency Is Associated with the Presence and Severity of Diabetic Retinopathy in Type 2 Diabetes Mellitus. (PubMed.gov) 
 • Vir 9 – Impact of oral vitamin D supplementation on the ocular surface in people with dry eye and/or low serum vitamin D (contactlensjournal.com)
 • Vir 10 – Vitamin D Enhances the Efficacy of Topical Artificial Tears in Patients With Dry Eye Disease (oce.ovid.com) 
 • Vir 11 – Myopia Is Associated With Lower Vitamin D Status in Young Adults. (iovs.arvojournals.org) 
 • Vir 12 – Preventing Myopia (US National Library of Medicine)
 • Vir 13 – Vitamin D and its pathway genes in myopia: systematic review and meta-analysis (British Journal of Ophthalmology)
Nazaj na vrh