Rdeče oči: kolikor vzrokov, toliko rešitev

Rdeče oči: kolikor vzrokov, toliko rešitev

Nič kaj prijetno ni, ko vas v ogledalu pozdravijo rdeče oči. Včasih ni razloga za preplah, a če pordele oči spremljata še pekoč občutek in solzenje, vam je verjetno jasno, da vas je doletela težava, ki ni samo kozmetične narave.

Berite dalje za več informacij o tem neprijetnem očesnem simptomu in o načinih, kako si pomagati sami. Če ste nameravali težavo rešiti s kapljicami za oči, ste na pravi poti, a pazljivo pri izbiri, saj katerekoli kapljice niso primerne. 

primerjava: rdeče oči in zdrave oči pri mladi ženski
Rdeče oči bistveno vplivajo na naš videz in nas naredijo utrujene, celo žalostne.

Od kod na vsem lepem rdeče oči?

Rdeče oko se pojavi, kadar se razširijo oz. napolnijo s krvjo drobne krvne žile, ki se nahajajo v beločnici očesa. Običajno so nevidne, otečejo pa lahko iz številnih razlogov, in to samo na enem očesu ali na obeh hkrati. Ponavadi lahko rdeče oči pripišemo vplivom iz okolja ali življenjskemu slogu, povzročijo pa jih lahko tudi različne očesne bolezni

Mogoče ste se do zdaj z rdečimi očmi srečali le takrat, ko vam je vanje zašel kakšen tujek, npr. šampon, in je težava z izpiranjem hitro minila. Precej dramatično je bilo vaše rdeče oko videti, če so bile zanj krive popokane žilice, do katerih lahko pride zaradi poškodb veznice ali celo zaradi napada močnega kašlja. A tudi takšna poškodba hitro mine in rdeče oči so kmalu preteklost.

Kar veliko okoljskih dejavnikov in očesnih bolezni lahko povzroči rdeče oči. Treba je vedeti, da rdeče oči niso nekaj običajnega in vedno zahtevajo vašo pozornost

1. razlog za rdeče oči: konjunktivitis ali vnetje očesne veznice

Konjunktivitis ali vnetje očesne veznice je eden najpogostejših vzrokov za pordele oči. Je neprijeten, a največkrat ni nevaren. Pojavi se lahko tako zaradi zunanjih dejavnikov, npr. prepiha, alergije ali izpostavljenosti določenim snovem, kot zaradi virusov in bakterij

Pogosti simptomi konjunktivitisa so poleg rdečih oči še srbenje, solzenje, pekoč občutek in neprijeten občutek pri mežikanju.

rdeče oči zaradi konjunktivitisa
Rdeče oči in otekle veke so značilne za vnete oči ali konjunktivitis.

Kako odpraviti rdeče oči zaradi konjunktivitisa?

Če sumite, da imate vnete oči, svetujemo, da obiščete zdravnika. Konjunktivitis lahko povzročijo številni dejavniki, zato je najbolje, da vaše oči pregleda zdravnik, ki bo znal izbrati najprimernejše zdravljenje. Obisk je nujen, če občutite tudi bolečino ali motnje v vidu.


2. razlog za rdeče oči: bolezen suhih oči

Bolezen suhih oči se lahko pogosto izrazi kot rdeče oči. Do suhih oči pride, ko solze prehitro izhlapijo s površine očesa ali pa se ne tvorijo dovolj učinkovito. Vzrok za to so lahko preživljanje preveč časa za raznimi zasloni, premalo spanca, zadrževanje v prostorih s suhim zrakom, jemanje določenih zdravil in hormonske spremembe.

Kako odpraviti rdeče oči zaradi suhih oči?

Pri suhih očeh lahko zelo pomaga uporaba vlažilnih kapljic za oči, ki jih lahko v oči vkapate večkrat na dan. Izjemnega pomena je, da uporabljate kapljice za oči oz. umetne solze brez konzervansov, saj lahko ti oči še dodatno dražijo in pri pogosti uporabi celo poškodujejo očesno površino.

Kapljice za oči Thealoz Duo so v celoti brez konzervansov, vsebujejo pa tudi trehalozo, izjemno naravno učinkovino, ki ščiti očesno površino.

Rdeče oči lahko omilijo kapljice za oči Thealoz Duo
Kapljice za oči Thealoz Duo omilijo videz pordelih oči.

3. razlog za rdeče oči: alergije

Pri alergijah oči pordijo zaradi alergenov, ki dražijo oči in povzročijo širitev drobnih žilic v beločnici. Pogosto vas oči tudi pečejo, srbijo, se vam solzijo ter so otečene. Simptomi so skrajno neprijetni, vendar za samo oko niso nevarni.

Kako odpraviti rdeče oči zaradi alergij?

V prvi vrsti svetujemo, da se čim bolj izogibate alergenom, ki pri vas sprožijo alergijsko reakcijo. Uporabite lahko tudi posebne kapljice za oči, namenjene blaženju simptomov očesnih alergij. Kapljice za oči Spersallerg delujejo kot antihistaminik in dekongestiv ter uspešno blažijo nadležne simptome alergij.


4. razlog za rdeče oči: vnetje vek ali blefaritis

Vnetje vek ali blefaritis je pogost vzrok za razdražene in rdeče oči, ki jih spremljajo še srbeče in otečene veke, pekoč občutek v očeh, prekomerno solzenje, suhe oči in zasušen izcedek ob robovih vek. 

Kako odpraviti rdeče oči zaradi vnetja vek ali blefaritisa?

Pri vnetju vek je ključna skrbna in temeljita vsakodnevna higiena vek, pri kateri odstranite vse nečistoče in zasušene izločke žlez na robovih vek.

Za čiščenje vek priporočamo uporabo sterilnih krpic za oči Blephaclean, ki vsebujejo nežen losjon, micelne strukture za raztapljanje izločkov in hialuronsko kislino za optimalno vlaženje kože.

Krpice Blephaclean pri vnetju vek in rdečih očeh
Krpice Blephaclean so nepogrešljive pri vnetju vek in rdečih očeh, ki jih ta bolezen povzroča.

5. razlog za rdeče oči: uveitis

Uveitis je vnetje uvee, ki je skupno ime za šarenico, ciliarnik in žilnico. Gre za redko, a resno očesno vnetje, ki ga spremljajo pordele oči, bolečina, zamegljen vid, občutljivost na svetlobo in občutek tujka v očesu. 

Kako odpraviti rdeče oči zaradi uveitisa?

Uveitis zahteva hitro zdravljenje, saj lahko povzroči veliko komplikacij, celo izgubo vida. Svetujemo, da se čim prej odpravite k zdravniku, ki bo svetoval ustrezno zdravljenje in ugotovil, zakaj se je uveitis pojavil. Najverjetneje bo predpisal steroide za zmanjšanje vnetja.


6. razlog za rdeče oči: keratitis ali vnetje roženice

Keratitis ali vnetje roženice povzročajo bakterije, virusi in glive, eden od simptomov pa so tudi rdeče oko. Te se pojavijo, ker se žilice v bližini roženice (v njej sicer ni žilic) napolnijo s krvjo, da bi se borile z vnetjem. Drugi simptomi so še bolečina, občutek tujka, solzenje in občutljivost na svetlobo.

Kako odpraviti rdeče oči zaradi karatitisa?

Keratitis ponavadi zahteva obisk zdravnika in protibakterijsko, protiglivično ali protivirusno zdravljenje za odstranitev patogena. Pojav keratitisa je lahko povezan tudi s slabo higieno pri uporabi kontaktnih leč, zato bodite posebej pozorni na higieno rok pri rokovanju z lečami.


7. razlog za rdeče oči: glavkom z zaprtim zakotjem

Glavkom z zaprtim zakotjem je resno očesno obolenje, katerega simptom so tudi pordele oči. Nastane zelo hitro s hitrim povišanjem očesnega pritiska. Povzroči nenaden pojav rdečih oči, hudo bolečino v očeh in zamegljen vid ter se ponavadi pojavi samo na enem očesu. Zahteva hitro zdravljenje.

Kako odpraviti rdeče oči zaradi glavkoma z zaprtim zakotjem?

Čim prej obiščite zdravnika, ki bo ukrepal dalje.

8. razlog za rdeče oči: poškodba očesa

Poškodba očesa, tudi majhna, kot je praska z nohtom ali z maskaro, lahko povzroči rdeče oko. Žilice v očesu se namreč napolnijo s krvjo, da bi pomagale pri zdravljenju poškodbe.

Kako odpraviti rdeče oči zaradi poškodbe?

Če je poškodba majhna, bo rdečina izginila sama od sebe. Sicer svetujemo obisk zdravnika.

rdeče oči zaradi poškodbe
Jasno vidna poškodba očesa in rdečina zaradi krvavitve.

9. razlog za rdeče oči: krvavitev v očesu

Krvavitev v očesu se lahko pojavi zaradi močnega kihanja ali kašljanja, bruhanja, dvigovanja težkih bremen, zaprtja, premočnega mencanja oči ali različnih očesnih infekcij. Čeprav je krvavitev videti strašljivo, ponavadi ni razloga za preplah, zlasti če ne čutite bolečine ali sprememb v vidu. 

Kako odpraviti krvavitev v očesu?

Ponavadi krvavitev v očesu mine sama od sebe brez zdravljenja. Če je obsežna, lahko v očesu vztraja tudi nekaj tednov. Da bi ublažili neprijeten občutek v očesu, priporočamo uporabo umetnih solz, npr. Thealoz Duo.

Rdeče oko lahko povzroči tudi tujek v očesu, uporaba kontaktnih leč in pomanjkanje spanca. Znana povzročitelja rdečih oči sta tudi pretirano uživanje alkohola in plavanje v bazenu s klorirano vodo. Tudi če se veliko zadržujete v prostorih s suhim zrakom zaradi ogrevanja in klimatskih naprav ter prostorih, polnih dima, lahko vaše oči pordijo. Rešitev je, da se kar najbolj izogibate dražilcem, ki pri vas povzročijo rdeče oči.


Pod drobnogledom: rdeče oči zaradi bolezni suhih oči

Rdeče oči so eden najbolj očitnih simptomov suhih oči. Sicer bela beločnica pordi, vidne so lahko tudi posamezne žilice. Nekateri se pri suhih očeh samo občasno soočajo z rdečino, npr. na prepihu, pri nošenju kontaktnih leč ali po neprespani noči, druge pa rdeče oči spremljajo redno brez jasnega razloga.

Do rdečine pri suhih očeh pride zaradi pomanjkanja solznega filma, zato se vzdraži očesna površina. Živčni končiči v očeh reagirajo, prekrvavitev v očesni površini se poveča. Razširijo se drobne žilice, ki prepletajo oko, in postanejo vidne, kar se kaže kot rdeče oči.

Da bi ublažili videz rdečih oči, je ključno vlaženje očesne površine. Ta jih bo obvarovala pred zunanjimi vplivi, npr. prepihom ali draženjem zaradi kontaktnih leč. Priporočamo uporabo kapljic za oči, saj te izboljšajo in stabilizirajo solzni film ter tako preprečijo pojav rdečih oči. Naj bodo brez konzervansov in s sposobnostjo obnavljanja ter zaščite očesne površine, kot npr. kapljice za oči Thealoz Duo. Če bodo vaše oči ustrezno navlažene, bo izginila tudi rdečina.

Starejša gospa ima suhe oči, verjetno tudi rdeče oči
Suhe oči lahko precej poslabšajo vaše počutje in kakovost življenja.

Rdeče oči niso samo kozmetična težava

Verjamemo, da vas rdeče oči motijo, saj niso videti ravno lepo. Zaradi njih lahko delujemo utrujeno in neprespano. Dokler oči ne pozdravite s pomočjo naših zgornjih predlogov, si lahko (vsaj če ste ženska) pomagate z nekaj triki z ličili modre barve, ki bodo osvetlila oči. Vseeno pa bodite previdne: ličila v kombinaciji s suhimi očmi in drugimi očesnimi boleznimi niso vedno najpametnejša odločitev. Preverite, kako jih prenašajo vaše oči.

Za celovit pregled težav in rešitev za očesne skrbi in bolezni vas vabimo, da se poglobite v naše članke o zdravju oči na povezavi.

Nazaj na vrh