Barvna slepota ali daltonizem: vse, kar morate vedeti

Barvna slepota ali daltonizem: vse, kar morate vedeti

Ste že koga označili za barvno slepega, če se je pojavil v oblačilih ne najbolj posrečene barvne kombinacije? Velikokrat se šalimo na ta račun, a barvna slepota je lahko resen problem, ki v življenju povzroči veliko preglavic.

Barvna slepota ali strokovno daltonizem pomeni težave pri zaznavanju določenih barv. Barvno slepi ljudje sveta večinoma sicer ne vidijo kot kot črno-belega, kot si morda kdo misli. Če ste barvno slepi, vam težave ponavadi povzročajo samo določene barve, ki jih vidite kot isto barvo. Največkrat gre za gensko pogojeno bolezen, a težave se lahko pojavijo tudi zaradi poškodbe očesa, živcev ali možganov. Berite dalje za podrobnosti o tej nenavadni očesni bolezni.

barvna slepota pri mladi ženski
Barvna slepota je lahko resen problem, ki v življenju povzroči veliko preglavic

Kaj je barvna slepota in zakaj se pojavi?

Če imate težave z zaznavanjem barv, naj vam povemo, da imajo barve oziroma njihovo zaznavanje svoj izvor v očesni mrežnici. Gre za predel očesa, ki vsebuje receptorje za svetlobo in barvo. V mrežnici se nahajata dve vrsti fotoreceptorskih celic: glede na obliko in njihovo nalogo jih delimo v čepnice ter paličnice. Barvno gledanje omogočajo čepnice, ki za delovanje potrebujejo močnejšo osvetlitev kot paličnice. Te so odgovorne za črno-belo gledanje in jim zadošča že zelo malo svetlobe. 

V mrežnici so tri vrste čepnic: ene za zaznavanje rdeče barve, druge za zaznavanje zelene barve in tretje za zaznavanje modre barve. Čepnice na mrežnici vsebujejo na svetlobo občutljivo snov ter reagirajo na eno izmed teh barv. Če imate pomanjkljiv barvni vid, se pri vas najverjetneje pojavljajo napake pri delovanju čepnic ali vam določen tip fotoreceptorskih celic celo manjka, zato imate težave z razločevanjem barv.

Barvna svetloba ali daltonizem je dedna težava, ki se prenaša prek matere na sina. Deduje se z alelom, vezanim na kromosom X. Ker je ta alel recesiven, so ženske s tem kromosomom le prenašalke, moški pa vedno zbolijo, če podedujejo okvarjen kromosom, saj imajo le en kromosom X. Ženska lahko podeduje okvarjen barvni vid samo, če ima težavo njen oče, mati pa je prenašalka ali pa ima tudi sama barvno okvaro. Za podroben mehanizem dedovanja barvne slepote si oglejte shemo v nadaljevanju.

barvna slepota in shema dedovanja

Kako je John Dalton odkril, da je barvno slep

Kot že rečeno, je strokovni izraz za barvno slepoto daltonizem. Tako je bolezen poimenovana v čast Johnu Daltonu, slavnemu angleškemu znanstveniku s področja atomske teorije. Dalton je pri sebi opazil, da barve vidi drugače kot večina.

Dalton je bil sicer prepričan, da barve zaznava drugače, ker tekočina v njegovih očeh ni brezbarvna, kot je običajno, ampak obarvana. Domneval je, da zaradi barvila v očeh vseskozi gleda v svet skozi barvni filter in ima zato težave z razločevanjem barv, ki jih drugi niso zaznali.

Prijatelju zdravniku je Dalton naročil, naj po njegovi smrti naredi obdukcijo in preveri, kakšne barve je njegova očesna tekočina. Obdukcija je bila res izvedena dan po njegovi smrti, a ta ni pokazala nič nenavadnega. Daltonova teorija o vzroku barvne slepote se je izkazala za napačno.

Danes vemo, da so barvno slepi tisti, pri katerih iz genetskih razlogov manjka določen tip fotoreceptorskih celic. Ker je prijatelj zdravnik Daltonove oči skrbno shranil, so leta 1990 strokovnjaki preučili genetski zapis slavnega znanstvenika in ugotovili, da v očesu ni imel zelenih čepkov, ampak je bilo na njihovih mestih le več rdečih (vir 1).

barvna slepota, kot jo raziskuje znanstvenica
Raziskave so pokazale, da je barvna slepota dedna bolezen.

Kakšni tipi barvne slepote obstajajo?

Gre za najpogostejšo obliko bolezni, pri kateri se pojavljajo težave pri razločevanju rdeče in zelene barve. Če imate ta tip barvne slepote, omenjeni barvi vidite kot eno in isto barvo. Obstaja več podtipov bolezni:

 • deuteranomalija: zaznavanje zelene barve kot rdeče;
 • protanomalija: rdeča barva se zdi zelena in manj intenzivna;
 • protanopija: nezmožnost zaznavanja rdeče barve;
 • deuteranopija: nezmožnost zaznavanja zelene barve.


Rumeno-modra barvna slepota

Gre za precej redko obliko barvne slepote, ki se v svetu pojavlja pri manj kot enem na 10.000 ljudi. V enaki meri prizadene tako moške kot ženske. Obstajata dva podtipa bolezni:

 • tritanomalija: nezmožnost ločevanja med modro in zeleno ter rumeno in rdečo barvo;
 • tritanopija: nezmožnost razlikovanja med modro in zeleno, vijoličasto in rdečo ter rumeno in rožnato barvo.


Popolna barvna slepota

Pri popolni barvni slepoti ali akromatopsiji na mrežnici nimate pravilno delujočih čepnic, zato barv ne morete zaznavati. Vseeno je pogosto še nekaj čepnic delujočih, zato je določene barve še vedno mogoče razločiti. Če imate akromatopsijo, je vaš vid okrnjen, občutljivi ste na svetlobo, zdravniki pa lahko opazijo tudi hitro premikanje očesnih zrkel.

barvna slepota: glavne vrste
Vrste barvne slepote.

Je genetska napaka edina kriva za pojav barvne slepote?

Barvna slepota se lahko pojavi tudi kot posledica določenih bolezni, ki prizadenejo oči ali možgane. V tovrstnih primerih se slabše razlikovanje barv pogosto najprej pojavi samo na enem očesu. Med težave, ki lahko povzročijo slabše zaznavanje barv, spadajo naslednje bolezni in težave:

 • glavkom,
 • starostna degeneracija rumene pege,
 • alzheimerjeva bolezen,
 • diabetes,
 • srčno-žilne bolezni (vključno z visokim krvnim tlakom),
 • nekatere bolezni jeter,
 • multipla skleroza.


Tudi nekatera zdravila, predpisana za artritis, malarijo, depresijo ali srčne bolezni, lahko v nekaterih primerih precej okvarijo barvni vid. Celo dolgotrajno jemanje aspirina lahko vpliva na to, kako zaznavate barve. Podoben učinek ima lahko tudi preveliko uživanje alkohola in kajenje. Ker je sprememba v barvnem vidu lahko zgodnji znak bolezni ali stranski učinek predpisanih zdravil, je pomembno, da se o tem pogovorite s svojim optometristom ali okulistom. 

Kako je videti test barvne slepote?

Najpogosteje se za diagnosticiranje barvne slepote uporablja test z imenom Ishihara, ki ste ga pri pregledu oči gotovo že videli. Gre za je tisti preprost slikovni test, sestavljen iz barvnih pik različne velikosti. Med pikami je figura, običajno številka, sestavljena iz pik druge barve.

Če z barvnim vidom nimate težav, boste lahko brez težav razločili številko, barvno slepa oseba pa bo videla drugačno številko ali pa je sploh ne bo.

barvna slepota in test ishihara
Diagnosticiranje barvne slepote se opravlja s testom Ishihara.

Je barvno slepoto mogoče pozdraviti?

Žal za barvno slepoto ali daltonizem dednega izvora zdravila za zdaj še ni. Nekaterim pri razlikovanju barv pomagajo posebne barvne leče ali očala za barvno slepoto ter uporaba barvnih filtrov ali celofana, ki ga pridržijo pred očmi.

Življenje lahko precej olajšajo tudi aplikacije za pametne telefone ali računalnike, ki sporočijo, kakšne barve je določen predmet na sliki. Vsekakor je izkušnjami in pomočjo bližnjih mogoče s hibo glede zaznavanja barv precej normalno živeti.

Če pa so pri vas težave z zaznavanjem barv povezane z jemanjem določenih zdravil ali očesnimi boleznimi, bo vam precej pomagala zamenjava zdravil ali prilagoditev odmerka oz. zdravljenje očesne bolezni, ki barvno slepoto povzroča.

V prihodnosti bo nekatere okvare barvnega vida mogoče zdraviti z genskimi terapijami. Znanstveniki s polno paro razvijajo nove terapije, ki bodo v prihodnosti morda širše dostopne. 

Kakšne so ovire, če ste barvno slepi?

Morda niste pomislili, a sposobnost razlikovanja barv pomembno vpliva na številne življenjske odločitve, tudi na izbor poklica.

Dobro zaznavanje barv je pomembno v tiskarskem poslu in dizajnu, tekstilni industriji, proizvodnji barv ter delu z elektronskimi komponentami, pri čemer podjetja bodoče zaposlene pošljejo na natančno preglede z namenom odkriti težave z vidom in barvno slepoto.

barvna slepota: težave s prepoznavanjem zelene na semaforju
Težave s prepoznavanjem barv vplivajo tudi na vsakdanje življenje.

A če želite biti pilot, vam z barvno slepoto žal ne bo uspelo izpolniti svojih sanj. Pilotiranje je s to hibo žal nemogoče. Nekatere omejitve obstajajo tudi pri poklicnih voznikih, odvisne predvsem od stopnje barvne slepote. V Sloveniji barvno slepi ljudje sicer lahko pridobijo vozniški izpit.

Kako skrbeti za oči v primeru barvne slepote?

Če ste barvno slepi, preverite ali vam koristijo očala za barvno slepoto ali posebne leče, ki lahko olajšajo življenje.

Sicer pa vaše oči ne potrebujejo posebne nege. Držite se klasičnih priporočil in za oči izberite kakovostne kapljice za oči, ki jih uporabljajte po potrebi, če v očeh kdaj občutite neugodje. Priporočamo tudi dobro higieno vek, ki blagodejno vpliva na zdravje oči. Če pa vas še karkoli zanima v zvezi z zdravjem oči, vas vabimo na naš blog z dragocenimi nasveti za zdravje oči.

Vir 1Rdeče nogavice so lahko tudi rjave (delo.si)

Nazaj na vrh