Modra svetloba: kako zelo škodi očem?
02. 06. 2021

Kako modra svetloba vpliva na vaše oči?

Veliko je govora o negativnih vplivih modre svetlobe, ki na nas preži iz zaslonov sodobnih naprav. Te nedvomno vse preveč uporabljamo, in to nemalokrat celo pozno v noč. A kako modra svetloba vpliva na tako občutljiv organ, kot so oči, ki so modri svetlobi neposredno izpostavljene?

Berite dalje o podrobnostih in ne pozabite: naravna modra svetloba (vsaj določen del njenega spektra) je pravzaprav blagodejna za naše počutje.

modra svetloba iz računalnika odseva v očalih

Vidna oz. bela svetloba pod drobnogledom

Modra svetloba tvori skupaj z rdečo, oranžno, rumeno in zeleno svetlobo belo oz. vidno svetlobo. Valovna dolžina vsakega svetlobnega žarka določa tako njegovo barvo kot energijo. Svetlobni žarki s kratkimi valovnimi dolžinami imajo več energije kot tisti z dolgimi. V spektru vidne svetlobe ima modra svetloba najkrajše valovne dolžine in največjo energijo, rdeča svetloba pa najdaljše valovne dolžine in najnižjo energijo.

Modra svetloba energetsko meji na UV-žarke, ki so za oči izjemno škodljivi. Zaradi visoke energije lahko modra svetloba prodre v oko najgloblje, vse do mrežnice, kjer morda lahko povzroči degenerativne spremembe.


Modra svetloba kot del spektra vidne svetlobe

Modra svetloba ima valovno dolžino od 380 nm do 500 nm. To pomeni, da je ena tretjina vidne svetlobe pravzaprav modra svetloba (vidni spekter vključuje svetlobne žarke z valovnimi dolžinami od 380 nm do 700 nm).

Modro svetlobo lahko natančneje razdelimo v naslednje podskupine:

 • vijolična svetloba (okoli 380–410 nm)
 • modro-vijolična svetloba (okoli 410–455 nm)
 • modro-turkizna svetloba (okoli 455–500 nm)


Modro-turkizna svetloba (455–500 nm) je za oči in telo pravzaprav blagodejna. Modro-turkizni spekter svetlobe vpliva na tvorbo hormona melatonina, ki med drugim regulira tudi cirkadiani ritem telesa (ritem dan/noč), kar pomeni, da vpliva na splošno blagostanje celotnega telesa.

modra svetloba je del spektra vidne svetlobe
V spektru vidne svetlobe ima modra svetloba najkrajše valovne dolžine in največjo energijo (od 380 nm do 500 nm).

Zaradi visoke energije so najbolj škodljivi vijolični in modro-vijolični žarki. Če se ponoči zasedimo za računalnikom ali predolgo uporabljamo svoj pametni telefon, lahko porušimo svoj naravni ritem spanja in budnosti. Vse to vodi v težave s spanjem in utrujenost. A kako modra svetloba vpliva na oči?


To so dejstva o modri svetlobi in njenem vplivu na oči

Da bi bolje razumeli, kakšna tveganja prinaša modra svetloba, v nadaljevanju združujemo nekaj dejstev o modri svetlobi.

 1. Modra svetloba je povsod okoli nas
  Glavni vir modre svetlobe je sonce, zato smo ji najbolj izpostavljeni na prostem. A obstajajo tudi umetni viri modre svetlobe, npr. računalniški zasloni, zasloni pametnih telefonov ter LED-luči.

 2. Mrežnica je občutljiva na modro svetloba
  Roženica in leča sta sposobni učinkovito blokirati UV-žarke, da ne bi prodrli do mrežnice v ozadju očesa. A drugače je z modro svetlobo. Praktično celoten spekter modre svetlobe uspe zaobiti ti dve strukturi in doseže mrežnico.

 3. Modra svetloba in nastanek starostne degeneracija makule
  Ker modra svetloba lahko doseže mrežnico, se pojavlja vprašanje, ali jo lahko tudi poškoduje. Strokovnjaki so v laboratorijih preučevali celice, občutljive na svetlobo, in ugotovili, da modra svetloba lahko povzroči poškodbe, podobne starostni degeneraciji rumene pege oz. makule. A potrebnih je še več raziskav, da bi se ta ugotovitev potrdila. Domneva se, da bi prevelika izpostavljenost modri svetlobi zaradi uporabe zaslonov lahko povzročila degeneracijo makule v starosti, a ker dolgoročnih študij na populaciji še ni mogoče narediti, so kakršni koli zaključki še prenagljeni.

 4. Modra svetloba in sindrom računalniškega vida
  Sindrom računalniškega vida ali digitalno naprezanje oči je pereča težava sodobnega časa, ki jo prinaša izpostavljenost različnim zaslonom. Ta ni neposredno povezana s preveliko količino modre svetlobe, pač pa prej z načinom, kako naprave uporabljamo. Simptomi vključujejo suhe oči, zamegljen vid, solzenje, pa tudi glavobole ter bolečine v vratu in hrbtu. Glavni razlog za ta neprijeten občutek v očeh je, da za zasloni premalo mežikamo, saj se pogostost mežikanja zmanjša kar za polovico.

 5. Modra svetloba in operacija sive mrene
  Siva mrena pomeni zamegljenost naravne leče v očesu. Pri operaciji se taka leča zamenja z umetno. Umetne leče bolj ali manj uspešno ščitijo mrežnico pred modro svetlobo, zato je pametno za nasvet v zvezi s tem vprašati svojega oftalmologa. Pomemben del okrevanja po operaciji sive mrene je gotovo izogibanje modri svetlobi, zato tik po operaciji na prostem nosite sončna očala. Ne bo škodilo niti, če omejite uporabo različnih zaslonov.

Kako zmanjšati izpostavljenost modri svetlobi in negovati oči

Da bi se ob večerih ubranili pred modro svetlobo, si omislite luči, ki oddajajo pritajeno rdečkasto svetlobo. Rdeča svetloba je na nasprotni strani barvnega spektra kot modra, zato minimalno vpliva na cirkadiani telesni ritem.

Večina sodobnih zaslonov ima posebno funkcijo, s katero je mogoče namesto modre svetlobe nastaviti toplo svetlobo za nočni način, ki za telesni ritem ni neugodna. Vseeno vam svetujemo, da zaslonov z modro svetlobo ne uporabljajte vsaj dve uri, preden se odpravite spat.

gospa v postelji bere članek na telefonu, grozi ji modra svetloba
Polagamo vam na srce: zaslonov z modro svetlobo ne uporabljajte vsaj dve uri, preden se odpravite spat.

Na trgu obstajajo tudi posebna računalniška očala, ki blokirajo modro svetlobo ob uporabi zaslonov. Lahko so uporabna, če delate na starejših računalnikih, ki nimajo možnosti prilagoditve načina svetlobe, sicer pa zadostujejo spremenjene nastavitve računalnika in pametnega telefona.

Če želite po napornem dnevu za računalnikom v službi malce razbremeniti oči in pregnati občutek suhih in pekočih oči, vam svetujemo uporabo kapljic za oči.

Thealoz Duo so edinstvene kapljice za oči brez konzervansov, ki s kombinacijo učinkovin oči vlažijo, negujejo in obnavljajo očesno površino. Uporabljate jih lahko tudi čez dan – kadarkoli začutite neugodje v očeh.

Kapljice za oči Thealoz Duo proti učinkom modre svetlobe
Kapljice za oči Thealoz Duo odlično razbremenijo oči po napornem dnevu.

Čeprav še ni potrjeno, da bi modra svetloba lahko vplivala na pojav starostne degeneracije rumene pege, lahko preventivno vseeno poskrbite za vnos optimalnih hranil, ki pomagajo proti nastanku te degenerativne očesne bolezni.

Prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total vsebuje kombinacijo luteina, zeaksantina, resveratrola, omega-3-maščobnih kislin ter vitaminov D, A in C bo poskrbelo, da bodo vaše oči ostale v dobri formi še vrsto let.

prehransko dopolnilo Nutrof Total
Prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total, da bodo oči še dolgo v dobri formi.

Če bi radi kar najbolj poskrbeli za zdravje svojih oči, vas vabimo, da preberete članek na povezavi. Pravo zakladnico informacij o očeh in očesnih boleznih pa najdete na tej povezavi.


 • Vir 1 – Blue Light Facts: Is Blue Light Bad For Your Eyes? (allaboutvision.com)
 • Vir 2Blue Light and Digital Eye Strain (aao.org) 

Nazaj na vrh