Prehlad ali alergija, mogoče celo covid-19?

Vas muči prehlad ali alergija? Da nimate gripe ali celo covida? Spoznajte razlike.

Prehlad, gripo in covid-19 povzročajo virusi, alergije pa nastanejo kot reakcija na alergene. Vse štiri bolezni imajo kar nekaj skupnih simptomov, zato jih je včasih težko ločiti. Velikokrat je zelo zgovorno stanje vaših oči. Preverite spodnje sličice s simptomi, da ne boste v skrbeh ali dvomih, ali vas je doletel prehlad ali alergija. Preberite, kako si pomagati in kdaj k zdravniku.

Oči me srbijo in se mi solzijo. Prehlad ali alergija, mogoče celo gripa ali covid?

Čeprav naj bi covid vplival tudi na oči in v nekaterih primerih povzročil simptome, podobne konjunktivitisu, npr. rdeče in pekoče oči (vir 1), lahko s precejšnjo gotovostjo rečemo, da sta srbenje in solzenje ponavadi znaka alergije. Kakršnokoli srbenje lahko le redko povežemo z virusno okužbo.

Srbenje in solzenje ponavadi nastopita nekaj minut po stiku z alergenom. Če nimate vročine in drugih simptomov, kot sta kašljanje in boleče grlo, ter sumite, da ste bili v stiku z alergenom, je to še en pokazatelj več, da vas je najverjetneje doletela alergija.

Spersallerg kapljice za oči proti alergiji
Kapljice Spersallerg uporabite pri solzenju in srbečih očeh zaradi alergij.

Svetujemo, da očesno alergijo poskusite blažiti z antialergijskim zdravilom za oči, npr. s kapljicami Spersallerg, ki ga uporabljamo, ko se nam oči solzijo in nas hkrati srbijo.

Poleg tega je oči smiselno izpirati s kapljicami za oči oz. umetnimi solzami, da odstranite alergene. Kapljice za oči naj bodo brez konzervansov, saj lahko konzervansi oči še dodatno dražijo.

Kapljice za oči Thealoz Duo ne vsebujejo konzervansov in omogočajo bioprotekcijo oz. zaščito oči z edinstveno učinkovino trehalozo.

Kapljice za oči Thealoz Duo
S kapljicami za oči Thealoz Duo lahko izpirate alergene iz oči.

Kar naprej kiham. Prehlad ali alergija, mogoče celo gripa ali covid?

Kihanje ponavadi povezujemo z alergijami. Gre za naraven odziv telesa ob draženju zaradi izpostavljenosti alergenu in izločanja histamina. A tudi pri prehladu pogosto kihamo zaradi dražečega izcedka v nosnih poteh, zato je včasih res težko vedeti, ali smo se nalezli prehlada ali nas je doletela alergija.

Mogoče je v takih primerih najbolj zgovoren podatek, ali ste nagnjeni k alergijam. Če vas tudi sicer vsako leto mučijo alergije, lahko s precejšnjo gotovostjo zaključite, da tudi letos ni nič drugače, sploh če drugih težav, značilnih za prehlad, nimate.

Pomislite tudi na letni čas, ko imate težave. Tako prehlad kot alergija se sicer lahko pojavita kadarkoli v letu. Vseeno je prehlad pogostejši v zimskih mesecih, alergija na cvetni prah pa največkrat udari spomladi.

Kihanje ni značilen simptom gripe in tudi covida-19 ne. Če nimate vročine in ne kašljate, vam pri pogostem kihanju najverjetneje ni treba skrbeti, da ste zboleli za resnejšo boleznijo.

kihanje: prehlad ali alergija
Kihanje: tipičen simptom alergije, pa tudi prehlada.

Že en mesec mi teče iz nosu. Prehlad ali alergija, mogoče celo gripa ali covid?

Izcedek iz nosa naj ne bi bil pogost simptom covida-19, saj naj bi se pojavil samo pri 4,8 % obolelih (vir 2). Nekoliko večkrat je prisoten pri gripi, precej značilen pa je tako za prehlad kot alergije.

Vsi poznamo rek, da prehlad traja 1 teden, če ga zdravimo, in 7 dni, če ga ne. Če vam torej že 1 mesec teče iz nosa, je za to najverjetneje kriva alergija, sploh če sta prisotna tudi solzenje oči in srbečica. Alergija povzroča težave toliko časa, kolikor je prisoten alergen oz. kolikor dolgo se ne zdravite.

Izcedek iz nosa: prehlad ali alergija
Izcedek iz nosa: tipičen simptom prehlada, pa tudi alergije.

Vse me boli. Prehlad ali alergija, mogoče celo gripa ali covid?

Pri alergijah le redko občutite bolečine po telesu, saj je narava bolezni drugačna od virusnih obolenj. Res, da vas od vsega solzenja in kihanja včasih boli glava in ste utrujeni, a sicer splošno počutje ni tako slabo.

Drugače je pri gripi in hudem prehladu. Pri teh dveh boleznih so bolečine v mišicah in kosteh velikokrat prisotne, skupaj s splošno utrujenostjo. Marsikdo se počuti, kot bi ga povozil vlak. Trpijo tudi oči. Pri gripi in prehladu se nemalokrat zgodi, da so oči občutljive na svetlobo in boleče na dotik, pride lahko tudi do občutka utrujenih in suhih oči.

Tudi covid-19 povzroča splošno slabo počutje, a ga od preostalih dveh virusnih obolenj najlažje ločite po pogostem in včasih hudem suhem kašlju in, pri resnih primerih, težavah z dihanjem.

Bolečine v mišicah in kosteh: prehlad ali alergija
Bolečine v mišicah in kosteh: tipičen simptom gripe, pa tudi covida.

Kašljam in imam vročino. Prehlad ali alergija, mogoče celo gripa ali covid?

Kašelj je značilen za vsa štiri obolenja, tudi za alergijo. Vročina pa se pojavlja predvsem pri gripi in covidu, redkeje pri prehladu in nikoli pri alergiji.

V tem primeru boste spet morali biti pozorni na celoten spekter in intenzivnost simptomov, da boste znali prepoznati, katera virusna bolezen vas je doletela.

Vsekakor pazite, da se pri virusnih obolenjih po kašljanju čim manj dotikate oči in si roke dosledno umivate, da okužbe ne bi prenesli na oči.

vročina in kašljanje: prehlad ali alergija
Vročina in kašljanje: tipičen simptom covida, pa tudi gripe.

Pri resnih težavah obiščite zdravnika

Dobro je znati prepoznati simptome in se pri blažjih odločiti za samopomoč v obliki čajev, kapljic ali zdravil brez recepta. A pri resnejših težavah nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika. Če ste zboleli, vam želimo čim hitrejše okrevanje in čim manj težav z očmi.

  • Vir 1 – More Than Loss of Taste and Smell: Burning Watering Eyes in Coronavirus Disease 2019 (US National Library of Medicine)
  • Vir 2 – Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (who.int)
Nazaj na vrh