Zgradba očesa – več o tem čudežu narave

Oči proti fotoaparatu

Zgradba očesa in njegova podobnost s fotoaparatom

ženska gleda skozi lečo fotoaparata
Ste opazili, da fotografije včasih niso take, kot ste si zamislili in da se nekako razlikujejo od realnosti, ki jo vidimo? Zakaj se to dogaja?

Zgradba očesa in zgradba fotoaparata sta si v osnovi zelo podobni in imata tudi precej mehanskih podobnosti. Kljub vsemu pa sta si ti dve “napravi” v marsičem različni. Poglejmo, kako je zgradba očesa navdahnila izumitelje fotoaparata.
Zgradba očesa
Za začetek si podrobneje oglejmo zgradbo očesa, da bomo lažje razumeli podobnost s fotoaparatom. Gre za organ z izjemno zapleteno anatomijo.
Zunanji del očesa sestavljajo veke in solzne žleze. Sprednji del očesa oz. sprednji segment imenujemo tudi zrklo, sestavljajo pa ga:
 • roženica; prosojni sprednji del očesa, ki pokriva šarenico, zenico in sprednji prekat;
 • beločnica: vidni beli del očesnega zrkla;
 • sprednji prekat: prostor med roženico in šarenico;
 • šarenica: kolobar mišičnega tkiva med roženico in lečo, v katerem so barvila, ki dajejo očem barvo;
 • zenica: odprtina v središču šarenice očesa, ki z oženjem in širjenjem dovoljuje pravi količini svetlobe vstop na mrežnico;
 • leča: prozorna bikonveksna struktura v očesu, katere funkcija je lom svetlobe, ki pada v oko, in njeno fokusiranje na mrežnici ali drugi strukturi za zajem svetlobe.
  V notranjem delu očesa oz. zadnjem segmentu se nahajajo:
 • sprednja hialoidna membrana;
 • steklovina: steklasta, prozorna substanca v očesu za lečo;
 • mrežnica: tkivo, ki leži na zadnji steni očesa; zadolžena je za nastanek slike, ki jo vidimo;
 • žilnica: tkivo, prekrito s krvnimi žilami;
 • vidni živec: sestavljen je iz živčnih vlaken, ki izhajajo iz receptorjev v očesni mrežnici in potekajo proti vidnemu centru.
zgradba očesa
Šarenica je organska zaslonka

Oko in fotoaparat imata eno pomembno podobnost – oba nadzirata, koliko svetlobe prodre skozi lečo. V očesu za to skrbi šarenica, kolobar mišičnega tkiva, ki daje očem barvo. Ta zoži zenico in s tem omeji prehod svetlobe, če je ta močna, ali pa jo razširi, kadar je svetlobe malo. V fotoaparatu podobno nalogo opravlja zaslonka.

Leča v očesu je mehkejša

Pomembna razlika med delovanjem fotoaparata in očesa je v delovanju leče. Leča v fotoaparatu je toga, zato sliko ostrimo s približevanjem ali oddaljevanjem leče od senzorja. Leča v očesu deluje drugače. Ker je mehka in prožna, za ostrino vida poskrbi s spreminjanjem oblike. Prav zato je oko v primerjavi s fotoaparatom precej naprednejša »naprava«, saj ostrino zagotavlja z eno samo lečo, medtem ko fotoaparati največkrat uporabljajo sistem več leč, ki poskrbi za ostrino slike.

Subjektivna ali objektivna slika?

Ko pritisnete sprožilec fotoaparata, ta naredi sliko, ki zaznamuje enkraten trenutek v času, zato rečemo, da je slika objektivna. Oko deluje malce drugače, saj zmore ustvariti natančno in ostro sliko zgolj v središču našega pogleda, vendar pa tega ne opazite, saj se oči neprenehoma premikajo. Prav zaradi teh mikropremikov očesa je slika, ki jo ustvari oko, kompleksen sistem slik – pravzaprav gre za celo paleto slik, ki vam dajo občutek polnih barv, in nekakšnega tridimenzionalnega zemljevida našega vidnega polja. Vsako oko ima tudi slepo pego, to je del vidnega polja, ki ga oko ne vidi. Vendar pa to slepo pego naši možgani uspešno »kompenzirajo« tako, da jo zapolnijo s podatki iz drugih zornih kotov.

Oči imajo izjemen razpon

Ko gre za razpon vida, ima človeško oko velikansko prednost pred fotoaparatom, saj je zmožno videti okolico tako v najsvetlejšem delu sončnega dneva kot tudi ponoči, za popolno prilagoditev med svetlobo in temo pa ne potrebuje veliko časa.
Seveda zmore tudi fotoaparat zajeti lepo sliko v sončnem dnevu ali ponoči. A en fotoaparat oziroma objektiv ne zmore obojega. Lep primer prednosti očesa je, ko gledate obraz nekoga, ki stoji pred oknom, skozi katerega v prostor pada močna svetloba. Oko bo znalo videti obraz človeka, medtem ko fotoaparat zmore zajeti zgolj obrise obraza.

Tako fotoaparat kot oči potrebujejo reden servis

Kadar se fotoaparat pokvari, ga lahko enostavno zamenjate ali zaupate strokovnjaku, da ga popravi. Seveda to ne velja za oči, ki vam morajo služiti celo življenje, in menjava za »novejši model« ni mogoča. Zato je treba za oči dobro skrbeti. Oči krepite z zdravo prehrano in jim privoščite reden odmor od zaslonov. Pomemben del te skrbi so tudi redni pregledi oči pri očesnem zdravniku, ki bo preveril, če oko še vedno deluje, kot bi moralo, obenem pa bo prepoznal znake morebitnih bolezni ali slabšanja vida.

pregled oči pri oftalmologu
Nazaj na vrh