Vnetje vek

Vnetje vek oziroma robov vek (blefaritis) je ena izmed najpogostejših bolezni oči, ki jo lahko s pravilnim ravnanjem uspešno nadzorujemo.

Blefaritis

je vnetje veke oziroma njenega roba, kjer izraščajo trepalnice. Rob vek je pomemben del oči, kjer koža preide v sluznico, ki pokriva  notranjo stran vek in očesno zrklo. Poleg tega na robu vek v Meibomovih žlezah nastajajo maščobna olja, ki so del solznega filma, ta pa je izjemno pomemben za zaščito in hranjenje očesa. Če te žleze ne delujejo dobro ali so zamašene, se poslabša kakovost solznega filma, to pa lahko vodi v pojav suhih oči. Zamašena žleza lahko povzroči tudi nastanek halacija, zatrdline v očesni veki.

Ob vnetju vek oči postanejo rdeče, razdražene in srbeče, na trepalnicah pa se pogosto pojavijo luskaste kraste, ki so podobne tistim pri prhljaju.

Pomembno vlogo pri vnetju vek imajo bakterije na robovih vek, ki so del normalne flore in nedelovanje Meibomovih žlez v vekah. To je pogosto prisotno pri nekaterih kožnih boleznih, kot je seboroični dermatitis in rozacea. Vnetje vek je pogostejše tudi pri alergikih. Poleg neprijetnega občutka je bolezen tudi neprivlačna na pogled.

Blefaritis je kronična bolezen, ki je pogosto ni možno popolnoma ozdraviti, zato pa je potek bolezni možno nadzorovati, tako da so težave zelo majhne ali jih skoraj ni, bolezen pa običajno ne pušča trajnih posledic na vidu.

 

Poznamo dve vrsti blefaritisa

Anteriorni blefaritis, kjer je prizadeta zunanja stran veke. Največkrat ga povzročata bakterijsko vnetje in kožna bolezen, pri kateri se pojavi tudi prhljaj.

Posteriorni blefaritis, kjer je prizadeta notranja stran veke. Gre za nedelovanje Meibomovih žlez, ki izločajo lipidni sloj v solzni film. Lipidni sloj je zelo pomemben za ustrezno kvaliteto solznega filma, zato je neustrezno delovanje Meibomovih žlez pogosto povezano s simptomi suhih oči. Posteriorni blefaritis večinoma povzročata rozacea (kronična vnetna kožna bolezen na obrazu) in seboroični dermatitis lasišča (prhljaj).

Simptomi in znaki

Blefaritis se lahko pojavi v akutni obliki ali pa v kronični obliki kot vnetna stanja z vmesnimi obdobji brez težav. Simptomi in znaki, ki so navadno hujši ob jutranjih urah in prizadenejo obe očesi, so lahko:

 • Pordeli robovi vek
 • Srbeče veke
 • Zlepljenost vek ob jutranjem prebujanju
 • Luske – zasušen izcedek na robovih vek in ob trepalnicah
 • Mastne veke
 • Rdeče in utrujene oči
 • Dražeč, pekoč občutek v očeh
 • Občutek tujka v očeh
 • Pogosto solzenje
 • Občutljivost na svetlobo
 • Pogost pojav ječmenčkov
 • Trepalnice, ki ne izraščajo normalno
 • Izpadanje trepalnic

 

Zdravljenje blefaritisa

Zdravljenje je odvisno od vrste blefaritisa in je praviloma vedno dolgotrajno. Zato je vztrajnost pri zdravljenju vnetih vek ključnega pomena. Popolna ozdravitev pogosto ni mogoča, lahko pa z ustrezno doslednostjo uspešno blažimo simptome.

Redna higiena vek
Za zdravljenje vek je najpomembnejša redna higiena vek, ki ublaži simptome in preprečuje ponavljanje težav. Očesna higiena mora postati navada, tako kot prhanje in umivanje zob, veke pa je treba čistiti dvakrat dnevno.

Topikalni antibiotiki
Kadar zgolj redna higiena ne odpravi težav, lahko zdravnik oftalmolog predpiše antibiotično mazilo ali kapljice. Med jemanjem zdravil se je smiselno izogibati nošenju kontaktnih leč.

Oralni antibiotiki
Če druge vrste zdravljenja niso uspešne, vam lahko zdravnik predpiše oralne antibiotike.

Kortikosteroidne kapljice za oko in kortikosteroidna mazila
Kortikosteroidi pomagajo ublažiti vnetje oči in vek.

Kapljice za suho oko
Kadar se kot posledica vnetja vek pojavi težava suhih oči, uporabite kapljice za oko brez konzervansov, ki nadomestijo solzni film in pripomorejo k odstranjevanju nečistoč in tujkov iz očesa.

Blefaritis kot posledica bolezni
Če se je blefaritis razvil zaradi druge bolezni, je treba zdraviti tudi to.

Za redno higieno vek se priporoča sterilne krpice z losjonom Blephaclean. Nežna struktura krpic omogoča nežno in neboleče čiščenje vnetih vek.

Kakšni so lahko zapleti blefaritisa?

Bolezen suhega očesa
Bolezen suhega očesa je pogost zaplet ob vnetju vek. Nastane, kadar oko ne zmore proizvesti dovolj solz, ali pa te prehitro izhlapijo, kar privede do izsušitve oči in posledičnega vnetja. Sindrom suhega očesa se lahko razvije tudi pri boleznih, ki pripomorejo k razvoju blefaritisa, kot sta rozacea ali seboroični dermatitis, saj te povzročijo spremembo sestave solz. Težave s suhimi očmi lahko lajšamo s kapljicami za oči brez konzervansov, ki jih dobimo v lekarnah brez recepta.

Nenormalno izraščanje trepalnic
Blefaritis je lahko vzrok za rast trepalnic v neobičajnih smereh ali za trepalnice, ki se zarastejo.

Brazgotinjenje vek
Blefaritis, ki traja dolgo časa, lahko povzroči brazgotinjenje vek.

Ječmen
Eden od zapletov blefaritisa je tudi okužba žlez lojnic, ki se kaže kot otekla in pordela bulica na veki.

Halacij (Meibomova cista)
Halacij nastane zaradi blokade okužene lojnice. Spremljata ga rdečina in otekanje, za razliko od ječmena pa se pojavi na notranji strani veke.

Konjunktivitis
Konjunktiva ali veznica je tanka sluznica, ki pokriva notranji del veke in zrklo. Ko se veznica vname, govorimo o konjunktivitisu. Oko postane rdeče, ker so drobne žilice v veznici bolj napolnjene s krvjo. Ljudem z blefaritisom se konjunktivitis lahko ponavlja.

Težave s suhimi očmi lahko lajšamo s kapljicami za suho oko brez konzervansov Thealoz Duo, ki jih dobimo v lekarnah brez recepta.

Kako lahko sami olajšamo težave pri vnetju vek?

Pogosto lahko k izboljšanju stanja pripomore že redna higiena vek v povezavi z rednim umivanjem obraza in lasišča, uporaba toplih obkladkov na vekah, masaža vek in uporaba posebnih krpic za čiščenje vek. Če vas muči vnetje vek ali druge težave z očmi, se izogibajte ličenju oči, saj otežuje pravilno očesno higieno. Prav tako med zdravljenjem vnetih vek ni priporočljiva uporaba kontaktnih leč.

Prvi znaki za vnetje prostega roba vek so rahla oteklina, pordelost ali kraste na robovih vek. V tem primeru je izjemnega pomena vsakodnevno čiščenje vek z rednim odstranjevanjem izločkov in sebuma.

Osnovna in najpomembnejša je redna dnevna higiena vek, ki poteka v treh korakih:

KORAK 1
Tople obloge

Za 5 do 10 minut na oči položite čiste, tople in vlažne obkladke. Toplota bo zmehčala zgoščene izločke žlez.

KORAK 2
Masaža vek

S prsti nežno zmasirajte veke z gibi gor in dol, s tem boste pomagali z zgornje in spodnje veke odstraniti zmehčane izločke žlez.

KORAK 3
Čiščenje vek in robov vek

Veke očistite s sterilnimi krpicami, ki jih lahko dobite v lekarnah. Z nežnimi gibi jih drgnite po robu veke. Temeljito očistite zgornjo in spodnjo veko ter njen rob.

Ah, ta pomlad …

Čas aprilskega deževja in majskega cvetenja. Poleg tega pa je za mnoge to tudi čas sezonskih alergij in pekočih in srbečih rdečih oči. Vam je to znano? Naj vas potolažimo, da niste edini, saj so očesne alergije zelo pogost pojav. Seveda pa to ni kaj prida...

Kako učinkovito rešiti težavo suhih oči

Thealoz Duo kapljice za suho oko so najboljša rešitev za vse, ki imajo suhe, razdražene in utrujene oči. Vsebujejo edinstveno kombinacijo, ki vlaži, ščiti in obnavlja površino suhega očesa.

Zdrava hrana za zdrave oči

Prava prehrana bo poskrbela za ohranjanje zdravja naših oči in pripomogla k dobremu vidu.

Digitalno naprezanje oči

V času, ko se raznovrstnim ekranom skoraj ne moremo več izogniti, je digitalno naprezanje očesa postala resna zdravstvena težava in eden glavnih »stranskih učinkov« uporabe računalnika.

Oči in ličila

Ženske, saj poznate tisti občutek, ko se z metlico za maskaro po nesreči zbodete v oko ali veko? Čeprav boleč, je ta »udarec« za oči pravzaprav še najmanjša nevarnost. Ličila in nekatera kozmetična sredstva so pogosto lahko razlog za alergično reakcijo, zato vedno...

Znaki, da je čas za pregled oči

Redni pregledi oči pri zdravniki so vedno dobra ideja, a nekateri razlogi zahtevajo tudi kak vmesni pregled.