Starostna degeneracija makule

Starostna degeneracija makule (rumene pege) je bolezen, ki vodi v napredujočo izgubo centralnega vida. Prizadene središče mrežnice – rumeno pego ter ogroža centralni vid in ostrino vida.

Starostna degeneracija makule je resen javnozdravstveni problem, ki je nastal kot posledica daljše življenjske dobe, saj je najpogostejši vzrok nepovratne okvare vida pri osebah starejših od 50 let.

Bolezen je bolj pogosta pri ženskah, začne pa se pojavljati po 50. letu, nato pa s starostjo njena pojavnost narašča, saj prizadane kar 12 % ljudi starih med 60 in 70 leti, 30 % 75-letnikov in do 60 % 90-letnikov.
Pomembni dejavniki tveganja, ki pospešijo pojav bolezni so podobni kot tisti, ki vplivajo na splošno zdravje, na primer kajenje, debelost, visok krvni tlak in povišan holesterol, seveda pa ne gre zanemariti tudi genetskih dejavnikov, saj pojavnost pri drugih družinskih članih pomeni večjo verjetnost za razvoj bolezni.

 

Obstajata dve obliki: suha in vlažna.

Suha ali atrofična oblika je najpogostejša. Pogosto nastane na obeh očesih, vendar običajno nesimetrično. Vidni receptorji in pigmenti notranje plasti mrežnice (pigmentirani epitel mrežnice) izginejo, nadomestijo pa jih atrofični predeli brez vidnih receptorjev. Takšni predeli se pojavljajo okoli rumene pege dlje časa, tudi nekaj let, a ne vplivajo bistveno na kakovost vida. Ko pa so ti predeli tako veliki, da se združijo in dosežejo središče mrežnice, se vid začne slabšati. Suha oblika velja za “počasno” obliko SDM.

Vlažna ali neovaskularna oblika je redkejša, saj prizadane zgolj 10 do 15 % pacientov s SDM, vendar napreduje hitreje, saj lahko vodi v izgubo vida že v nekaj mesecih ali celo tednih. Vlažna oblika SDM nastane zaradi neovaskularizacije oziroma novonastalih žilic v očesu, ki nastanejo na mestih, kjer so neuporabne in moteče. Če te žilice usmerijo žilnico (žilno plast) proti mrežnici in se nenormalno razvijejo, nastanejo zapleti v obliki krvavitev in brazgotin. Stanje lahko izboljšamo le s pomočjo novih vrst zdravljenja, kot so laser, dinamična fototerapija ali injiciranje antiangiogenov v oko.
Novonastala žilica je na novo nastala nenormalna žilica.
Pomembno je vedeti, da pri bolnikih, pri katerih je prisotna neovaskularizacija žilnice v enem očesu, obstaja zelo visoko tveganje (med 50 in 90 %), da bo do zapletov prišlo tudi na drugem očesu.

Kako deluje oko?

Oko deluje kot fotoaparat, saj ima dva dela, ki sta ločena z očesno lečo. Svetloba potuje skozi prosojne strukture očesa, slike pa se projicirajo na mrežnico. To je za svetlobo občutljiv film, ki obdaja očesno ozadje. S pomočjo očesne leče se svetloba zbere na rumeni pegi mrežnice. Rumena pega je majhen del mrežnice v vidni osi, ki prispeva k ostremu vidu in je potreben za branje, pisanje in prepoznavanje podrobnosti. Slike, ki se projicirajo izven rumene pege, pomagajo videti okolico tako, da omogočijo periferni vid.

Starostna degeneracija makule prizadane le rumeno pego, obrobni del mrežnice pa je zdrav. Bolezen lahko v skrajnem primeru vodi v slepoto, največkrat pa je prizadeta ostrina vida, ravne črte vidimo prekinjene in zvijugane, del črte manjka. To nam oteži opravljanje naših vsakdanjih aktivnosti, kot je na primer branje in zahteva uporabo optičnih pripomočkov.

Preventiva

Za upočasnitev napredovanja SDM je pomembna predvsem diagnoza v zgodnjih fazah bolezni. Zato oftalmologi po 50. letu starosti redno pregledujejo očesno ozadje.

Trenutno ne poznamo zdravila, ki bi preprečilo nastanek SDM. Zato pa lahko s pravim življenjskim slogom in prehrano zelo veliko naredimo na preventivi, predvsem z zdravim življenjskim slogom brez kajenja, z urejenim krvnim tlakom in ravnijo holesterola, zdravo dieto in ustrezno zaščito pred sončnimi žarki. Poleg tega so raziskave pokazale, da so antioksidativni vitamini in cink koristni pri upočasnjevanju napredovanja bolezni, encimi, ki delujejo v kombinaciji z vitamini A, C in E ter elementi v sledovih (baker, cink in selen), ki imajo antioksidativne lastnosti, pa so naravna obramba mrežnice.

Prav tako je pomembno uživanje zadostne količine vitamina D, saj ta ugodno vpliva na vnetje in preprečuje razrast novih žil in zabrazgotinjenje tkiva.

Raziskave so tudi potrdile ugoden učinek resveratrola na preventivo SDM, saj s svojim protivnetnim, antioksidantnim in antiangiogenim učinkom pomembno vpliva na zdravje oči.

Bistvenega pomena je zagotavljanje dovoljšnje količine luteina in zeaksantina, očesu lastnih pigmentov, ki jih telo dobi izključno s prehrano. Ti pigmenti ščitijo rumeno pego pred prostimi radikali, ki nastajajo v procesu absorpcije svetlobe. Zadostna količina luteina in zeaksantina je ključna v preventivi SDM.

Preventiva pred SDM je zmanjšanje oksidativnega stresa, saj je slednji eden od pomembnih dejavnikov, ki vpliva na pojav SDM, zato moramo uživati bogato in raznovrstno hrano. V spodnji razpredelnici si lahko ogledate, katere snovi so pomembne v preventivi SDM in v katerih živilih jih lahko najdemo.

Če je vaša prehrana nezadostna ali neuravnotežena (hrana ni dovolj raznovrstna ali v njej primanjkuje z maščobami bogatih rib iz mrzlih morij, sadja in zelene zelenjave), vam bo koristil nadomestek antioksidantov, omega-3 maščobnih kislin, očesu lastnih pigmentov luteina in zeaksantina, resveratrola in vitamina D.  NUTROF® TOTAL je prehransko dopolnilo, ki vašim očem zagotavlja popolno formulo za ohranitev zdravja vaših oči.

 

VITAMIN C

Acerola (1300 mg/100 g)
Šipek (1000 mg/100 g)
Črni ribez, peteršilj, rdeča paprika (160 – 200 mg/100 g)
Zelena paprika, črna redkev (100 – 150 mg/100 g)
Kivi (70 – 100 mg/100 g)

 

VITAMIN E

Sončnično olje (55 – 80 mg/100 g)
Ostala rastlinska olja (10 – 30 mg/100 g)
Margarina (6 – 40 mg/100 g)
Sadje in zelenjava (0,8 – 2 mg/100 g)

 

CINK

Ostrige (80 mg/100 g)
Francoski siri (7 – 10 mg/100 g)
Govedina (5 – 6 mg/100 g)
Jajca (1 – 2 mg/100 g)

 

BAKER

Drobovina (15 mg/100 g)
Školjke (4 – 10 mg/100 g)
Suho sadje (1 mg/100 g)
Meso (0,3 – 0,5 mg/100 g)
Ribe (0,3 – 0,05 mg/100 g)

 

SELEN

Ribe (30 – 40 mg/100 g)
Jajca (20 mg/100 g)
Meso (6 – 10 mg/100 g)
Sir (5 mg/100 g)

 

OMEGA-3

Orehovo olje (12 mg/100 g)
Olje oljne ogrščice (8 mg/100 g)
Olje pšeničnih kalčkov (6 – 7 mg/100 g)
Ribje olje (1 – 1,5 mg/100 g)
Margarina in koruza (0,5 – 1 mg/100 g)

LUTEIN IN ZEAKSANTIN

Ohrovt (39,5 mg/100 g)
Špinača (12 mg/100 g)
Brokoli (2,4 mg/100 g)
Bučke (2,1 mg/100 g)
Koruza (1,8 mg/100 g)
Grah (1,3 mg/100 g)

RESVERATROL

Grozdje (0,16 – 0,78 mg/100 g)
Vino (0,01 – 1 mg/100 g)

Preverite svoj vid

Svoj vid in morebitne deformacije ali spremembe lahko preverite tudi sami s pomočjo Amslerjeve mreže. To je enostavno orodje, s katerim boste lahko zaznali morebitne deformacije ali spremembe v vašem vidu oziroma očeh.

Kako preverim svoj vid?
1. Medtem ko nosite svoja običajna bralna očala (če jih uporabljate), eno oko pokrijte z roko.
2. Postavite se na običajno bralno razdaljo od mreže.
3. Osredotočite in fiksirajte pogled na mrežo.
4. Postopek ponovite še na drugem očesu.

Če črte niso povsem ravne ali je mreža nepravilne oblike, ali če določeni deli mreže manjkajo, se morate takoj posvetovati z vašim izbranim specialistom oftalmologom.

Ah, ta pomlad …

Čas aprilskega deževja in majskega cvetenja. Poleg tega pa je za mnoge to tudi čas sezonskih alergij in pekočih in srbečih rdečih oči. Vam je to znano? Naj vas potolažimo, da niste edini, saj so očesne alergije zelo pogost pojav. Seveda pa to ni kaj prida...

Kako učinkovito rešiti težavo suhih oči

Thealoz Duo kapljice za suho oko so najboljša rešitev za vse, ki imajo suhe, razdražene in utrujene oči. Vsebujejo edinstveno kombinacijo, ki vlaži, ščiti in obnavlja površino suhega očesa.

Zdrava hrana za zdrave oči

Prava prehrana bo poskrbela za ohranjanje zdravja naših oči in pripomogla k dobremu vidu.

Digitalno naprezanje oči

V času, ko se raznovrstnim ekranom skoraj ne moremo več izogniti, je digitalno naprezanje očesa postala resna zdravstvena težava in eden glavnih »stranskih učinkov« uporabe računalnika.

Oči in ličila

Ženske, saj poznate tisti občutek, ko se z metlico za maskaro po nesreči zbodete v oko ali veko? Čeprav boleč, je ta »udarec« za oči pravzaprav še najmanjša nevarnost. Ličila in nekatera kozmetična sredstva so pogosto lahko razlog za alergično reakcijo, zato vedno...

Znaki, da je čas za pregled oči

Redni pregledi oči pri zdravniki so vedno dobra ideja, a nekateri razlogi zahtevajo tudi kak vmesni pregled.