Čas aprilskega deževja in majskega cvetenja. Poleg tega pa je za mnoge to tudi čas sezonskih alergij in pekočih in srbečih rdečih oči. Vam je to znano? Naj vas potolažimo, da niste edini, saj so očesne alergije zelo pogost pojav. Seveda pa to ni kaj prida tolažba, zato se raje vprašajmo, kaj lahko storimo, da omilimo posledice alergij.

Simptomi alergij očesa se lahko pojavijo prek celega leta, najpogosteje jih povzroča prah ali bližina hišnih ljubljenčkov. Vendar pa je za naše oči najbolj naporna prav pomlad, čas, ko se začnejo pojavljati sezonske alergije. Najpogosteje jih povzroča cvetni prah, še posebej oči dražijo cvetoča ambrozija ter trave.

Če ste ena od žrtev sezonskih alergij in vas mučijo pekoče ali srbeče oči in drugi simptomi alergije, je priporočljivo, da se oglasite pri zdravniku, ki bo temeljito pregledal vaše oči, saj lahko alergijo zamenjamo tudi za kakšno od resnejših težav z očesom, kot je vnetje veke ali celo konjunktivitis, ki je zelo nalezljivo vnetje očesa in potrebuje primerno zdravljenje.

 

Kako se lotiti alergije

Seveda obstaja vrsta zdravil, ki lajšajo tegobe ob pojavu alergije, vendar pa zdrava pamet narekuje, da se najprej skušamo čim bolje izogniti alergiji oziroma snovem, ki jo povzročijo. Res je, da se je cvetnemu prahu, še posebej, če veliko časa preživimo na odprtem in v naravi, težko izogniti. A malce smiselnega načrtovanja vam lahko prihrani marsikatero preglavico s pekočimi in srbečimi očmi.

V spomladanskem času cvetenja rastlin so za tiste, ki ste bolj občutljivi na alergene v zraku, najbolj neznosni suhi in vetrovni dnevi. Cvetni prah je v suhem vremenu bolj »aktiven«, saj brez težav »lebdi« v ozračju in hitro najde občutljive oči. Če pa k temu dodamo še piš vetra, ki premeša ozračje in cvetni prah prenaša naokoli, je situacija še bolj obremenilna. V suhih in vetrovnih spomladanskih dneh se je zato najbolje izogniti aktivnostim v naravi. Resda takšno vreme kar vabi na sprehod, vendar bo morda bolje počakati na kakšno spomladansko ploho, ki jih je predvsem v muhastem aprilskem vremenu precej. Dež namreč dodobra »prečisti« ozračje cvetnega prahu, zato se v naravo ali na vrt odpravite po dežju. Vaše oči vam bodo hvaležne.

Poleg tega v suhih dneh, ko je cvetnega prahu v zraku precej, skušajte vaš dom čim bolj zapreti od zunanjega sveta in zračenje načrtujte ponoči, poleg tega pa skušajte čim manj cvetnega prahu prinesti v svoj dom z oblačili in obuvali.

V spomladanskem času, čeprav vreme kar vabi k sušenju perila zunaj, perilo raje sušite v sušilnem stroju, saj veter kaj hitro lahko »okuži« vaše perilo s cvetnim prahom. Nikakor si namreč ne želite spati na rjuhi, ki je polna alergenov.

Seveda smo vsi različno občutljivi na alergene v zraku, zato skušajte ugotoviti, kaj vam povzroča pekoče in srbeče oči in se temu tudi primerno izogniti. V primeru pojava alergije pa bo obisk pri zdravniku najboljša rešitev, saj vam bo znal svetovati, kako omiliti posledice.

 

Alergije in kontaktne leče

V lepih spomladanskih dneh je ena najbolj nemogočih kombinacij nošenje kontaktnih leč in alergija. Kontaktne leče lahko učinke alergenov na oči še dodatno poslabšajo, zato je treba v takem primeru še bolj paziti na higieno in primerno uporabo kontaktnih leč.

Prvi napotek je seveda striktno upoštevanje navodil za uporabo kontaktnih leč, predvsem pazite, da ne presežete priporočenega časa nošenja leč. V ta namen si lahko ustvarite opomnik v telefonu ali računalniku. Poleg tega pa imejte pri sebi vedno kapljice za oči brez konzervansov, s katerimi si, ko stanje postane neznosno, navlažite in očistite oči.

 

Higiena je ključna

Alergije oči vsekakor niso zabavne, a z malce pazljivosti se lahko najhujšemu izognete. Vsekakor pa ne pozabite na higieno oči, ta je ključen del pri lajšanju posledic alergenov v zraku. Za čiščenje oči lahko uporabljate čisto tekočo vodo za spiranje, za dodatno izboljšanje stanja pa uporabite še krpice za čiščenje vek in robov vek, s katerimi boste dodobra zmanjšali vnos alergenov v oči. Za vlaženje oči pa imejte pri sebi še kapljice za lajšanje težav s suhimi očmi, pazite le, da so te brez konzervansov.

Uživajte v pomladnem času, seveda brez težav z očmi!