Ženske, saj poznate tisti občutek, ko se z metlico za maskaro po nesreči zbodete v oko ali veko? Čeprav boleč, je ta »udarec« za oči pravzaprav še najmanjša nevarnost.

Ličila in nekatera kozmetična sredstva so pogosto lahko razlog za alergično reakcijo, zato vedno pazite, ko preizkušate nov kozmetični izdelek, ki ga uporabljate v bližini oči. Prav tako resna pa je lahko infekcija, ki jo povzročijo kozmetična sredstva in prav to bo tema današnjega zapisa.

S čim se ličimo okoli oči?
Stari rek pravi, da je za lepoto treba potrpeti, vendar naj to ne postane vaš življenjski moto, še posebej, ko gre za zdravje oči. V nadaljevanju se bomo posvetili trem najpogostejšim kozmetičnim sredstvom, ki se jim je najbolje izogniti.

Črtalo za oči na notranjem robu veke
Nanašanje črtala na notranji rob veke je v zadnjih letih postal zelo priljubljen način ličenja. Čeprav so vizuelni učinki izjemni, pa tak način ličenja prinaša tveganja za zdravje oči. Raziskave so namreč pokazale, da delci črtala na notranjem robu veke bolj pogosto zaidejo v solzni film kot pri drugih načinih ličenja, to pa poveča možnosti vnetja in draženja očesa.

Umetne trepalnice in podaljški trepalnic
Najpogostejša težava pri uporabi umetnih trepalnic je alergijska reakcija na lepilo. A tudi, če vas ta alergija ne prizadane, so umetne trepalnice vseeno tvegan kozmetični poseg. Izjemno slabo namreč vplivajo na naravne trepalnice, saj poškodujejo njihove korenine in včasih povzročijo izpadanje. Poleg tega so stiki umetnih in naravnih trepalnic gojišče za bakterije, ki lahko povzročijo vnetje.

Barvne kontaktne leče
Čeprav strogo tehnično kontaktne leče ne spadajo med kozmetične izdelke, pa se jim bomo vseeno posvetili, saj se pogosto uporabljajo prav zaradi vizualnega učinka, brez pozitivnih učinkov na zdravje oči. Pri tem so še posebej problematične kontaktne leče, ki se uporabljajo brez napotnice, saj običajno velikost leč ne ustreza velikosti očesa. Premajhne ali prevelike leče lahko povzročijo resne težave z očmi, kot so vnetje ali celo poškodbo očesa ali veke. Poleg tega pa so barvne leče lahko nečiste, kar poveča možnost pojava konjunktivitisa. Če se jim ne morete upreti, se o njihovi uporabi posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko leče tudi predpiše, poskrbite pa tudi za ustrezno higieno.

Čeprav uporaba zgoraj omenjenih kozmetičnih sredstev lahko privede do težav, se jim ni treba povsem odpovedati, vendar sledite osnovnim napotkom pri njihovi uporabi:
Pred uporabo kakršnihkoli ličil ali drugih sredstev, si temeljito umijte roke.
Ne sposojajte si ali delite ličil in nikakor ne posojajte barvnih (ali navadnih) kontaktnih leč.
Pred uporabo ličil vedno preverite rok uporabnosti in jih zavrzite, če je ta pretekel.