Redni pregledi oči pri zdravniku so vedno dobra ideja, a nekateri vzroki zahtevajo tudi kak vmesni pregled.

Kaj so pravzaprav redni pregledi oči? Odvisno od starosti, so razmaki med pregledi lahko različni. Redni pregledi bi morali biti stalnica že pri predšolskih otrocih, pri odraslih pa je smiselno pregled oči opraviti vsaj enkrat letno, to seveda velja za ljudi, ki nimajo težav z očmi. Če pa spadate v »rizično skupino« ali pri sebi opazite težave z očmi, kot so bolečine, slabši vid, zameglen pogled, dvojni vid, otekline in rdeče oči, bo pravi razmak med pregledi določil zdravnik.

Kaj je rizična skupina?
Na to, ali spadate v rizično skupino ljudi glede zdravja oči, vpliva več dejavnikov, v praksi pa to pomeni, da je tveganje za pojav težav z očmi večje kot običajno. V rizično skupino spadajo predvsem ljudje s sladkorno boleznijo ali hipertenzijo, to sta bolezni, ki lahko močno vplivata na kakovost vida in zdravje oči. Večje tveganje za razvoj težav z očmi imajo tudi ljudje, ki imajo v družini primere glavkoma ali starostne degenracije makule.
Mnoga zdravila na recept povzročajo stranske učinke, ki se kažejo na očeh, eden od takšnih je tudi suho oko. Zato je pomembno, da vaš oftalmolog pozna vaše diagnoze drugih bolezni in nabor zdravil, ki jih jemljete. Tako bo lahko še bolj pozoren na stranske učinke, ki jih ta zdravila lahko imajo na oči. Na oči pa lahko vplivajo tudi kontaktne leče, ki lahko povzročijo večjo možnost vnetja in druge zaplete.

Izredni pregled pri oftalmologu
V nekaterih primerih je smiselno obiskati zdravnika za pregled oči, četudi še ni čas za redni pregled oči. Zdravnika takoj obiščite, če ste opazili katero od naslednjih težav z očmi.

Naprezanje oči
Če se morate naprezati, da bi prepoznali prometne znake, je to morda znak, da je čas za ponoven pregled oči, kjer vam bo zdravnik lahko predpisal novo stopnjo dioptrije ali ugotovil da se je vaš vid poslabšal, četudi prej niste nikoli imeli težav z očmi.

Bliskanje in motnje v vidnem polju
Nekatere motnje v vidnem polju so nekaj povsem normalnega, čeprav so moteče. Če pa naenkrat opazite, da je teh motenj več, je to skrajni čas za obisk oftalmologa, še posebej če se vam v očeh pojavijo tudi bliski svetlobe ali izguba stranskega (perifernega) vida. To so namreč znaki odstopanja mrežnice, ki lahko vodi v izgubo vida, če ga ne zdravimo hitro.

Pogosti glavoboli
Čeprav je razlogov za glavobol veliko, so pogosto prav oftalmologi tisti, ki jih prvi opazijo. Glavobol je lahko posledica težav z očmi, še posebej, če gre za digitalno naprezanje oči kot posledica gledanja v računalniški ali drug zaslon.

Infekcija očesa
Včasih se infekcije očesa pozdravijo samodejno, vendar je to tveganje, ki se mu raje izgonite. Če vas muči zameglen vid, občutljivost na svetlobo, izcedek iz očesa, pordelost oči in/ali vek, čim prej obiščite oftalmologa. Četudi menite, da gre zgolj za suho oko, vseeno obiščite zdravnika, saj suho oko lahko privede do resnejših težav.